Annons

Synliga minoriteter mest otrygga

Nyheter ​Bara tio procent av alla med svensk bakgrund bor i kommunalägda hyreslägenheter. Bland dem som har bakgrund i Asien, Afrika eller Latinamerika är det fyra gånger vanligare.
Trots den starka högkonjunkturen och trots alla insatser mot segregationen fortsätter uppdelningen att öka i många stora och medelstora städer. Det visar Boverkets nya rapport ”Etniska hierarkier i boendet”.
– Segregationen är väldigt, väldigt stark och cementerad, konstaterar Martin Hedenmo, chef för Boverkets analysenhet.
 
Med hjälp av olika indikatorer har Boverket försökt få en bättre bild av den etniska segregationen. Man har inte bara jämfört boendeförhållandena för personer med svensk, respektive utländsk bakgrund, utan också tittat särskilt på gruppen ”synliga minoriteter”, alltså personer som har sitt ursprung utanför Västeuropa, Nordamerika, Australien eller Nya Zeeland.
– Det är väldigt tydligt att de synliga minoriteterna har andra boendevillkor än de övriga grupperna. De är mycket mer trångbodda och har högre boendekostnader i förhållande till sin inkomst, till exempel, säger Martin Hedenmo.
 
Ett tydligt resultat är också att kvinnor från de synliga minoriteterna är de som är mest otrygga i sina bostadsområden. 35 procent av dem hade avstått från att gå ut av rädsla för att bli utsatt för våld. Deras oro har dessutom ökat mellan 1990 och 2005, medan alla andra grupper är kvar på ungefär samma nivå som tidigare.
Boverket konstaterar att fenomenet segregation är komplext och har flera orsaker. Bland annat är hushållens ekonomi betydelsefull för vilken typ av bostad man kan få.
 

Annons
Annons
Läs också Var du bor avgör om du idrottar: ”Krävs sex gånger så mycket i utsatta områden” Här jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden” Forskaren om bilden av Gottsunda: "Viktigt med flera olika slags berättelser" Tanums Bostäders försäljningsplaner läggs på is I Växthuskafét frodas både blommor och integration

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.