Annons

Systrarna har skulder – räddas av att bo tillsammans

Uppsala Systrarna Felicia och Emmy har skulder och betalningsanmärkningar i bagaget. Det gör att de får nobben av många hyresvärdar i jakten på en bostad. Hem & Hyra har kartlagt vilka kommunala bostadsbolag i Mellansverige som har hårdast och mest generösa regler.
Foto: Monika Steczkó
Emmy Eriksson har nyligen flyttat in till systern Felicia Jenderbäck, som hyr av Uppsalahem i centrala Uppsala. Systrarna trivs tillsammans och stöttar varandra.

Allhelgonahelgen står för dörren och systrarna Felicias och Emmys hem är Halloweenpyntat med spindelväv, dödskallar och lakan målade med rödfärg för att likna blod. Men all dekor är inte bara till för den stundande högtiden utan finns här året runt. Systrarna har ett intresse för det ockulta.

– Vi är lite mediala av oss. Redan som barn hade vi en klubb som vi kallade Spökklubben, säger Emmy Eriksson, 26 år.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hon och den två år äldre systern Felicia har alltid hållit ihop. Sedan en månad tillbaka bor de också tillsammans i en rymlig tvåa i centrala Uppsala. Lägenheten delar de med inneboenden Christoffer, hunden Zombie, en katt och en kanin.

Emmy Eriksson och Felicia Jenderbäck bor med en inneboende, hunden Zombie, en katt och en kanin i en tvåa i Uppsala.

Intresset för övernaturligheter och djur är inte det enda som förenar dem båda. Syskonen lever på försörjningsstöd, är sjukskrivna och har olika diagnoser. Felicia gick in i väggen 2016 och har inte jobbat sedan dess, men har nu börjat arbetsträna så smått. Emmy har aldrig varit ute på arbetsmarknaden. Med skulder och betalningsanmärkningar i ryggsäcken är även bostadsmarknaden i princip stängd för dem.

– Jag har slutat försöka hitta bostad på egen hand. Jag har avaktiverat mig i alla bostadsköer. Vilka jag står i? Alla som är gratis i hela Mellansverige, från Gävle till Jönköping, säger Emmy.

Läs ocksåVärd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – måste betala 150.000 för diskriminering

När hon söker bostad brukar hon vara öppen med sina diagnoser. De, tillsammans med att hon är ung och lever på försörjningsstöd, får många att dra sina egna slutsatser, säger hon.

– Ingen tänker tanken på att man kan vara en potentiell hyresgäst.

Max en betalningsanmärkning är OK

Felicias och Emmys hyresvärd Uppsalahem tillåter att nya hyresgäster har max en betalningsanmärkning. Det, tillsammans med att socialtjänsten står för en del av hyran, gör att Felicia har möjlighet och råd att hyra lägenheten med hjälp av två inneboende. Men hyresvillkoren varierar mellan olika bostadsbolag.

Uppsalahem tillåter att nya hyresgäster har en betalningsanmärkning, men inte fler.

Hem & Hyra har gått igenom uthyrningsreglerna gällande betalningsanmärkningar för de 29 kommunala värdar i sju Mellansvenska län med över 1 500 lägenheter. För att specificera de ofta luddigt hållna policydokumenten ställde vi frågan om man är välkommen som hyresgäst med en betalningsanmärkning på 500 kronor som uppkommit de senaste 12 månaderna men är reglerad.

Annons

Majoriteten säger ja. Men flera konstaterar att betalningsanmärkningen skulle ses som ett varningsflagg som skulle föranleda att den bostadssökandes ekonomi granskas lite extra och man gör individuella bedömningar.

Bolagen med hårdast regler

Tre av värdarna sticker ut genom att inta ytterkanterna och ha antingen hårdast eller de mest generösa reglerna gällande betalningsanmärkningar.

På den hårdare sidan: Roslagsbostäder i Norrtälje och Kumla bostäder.

Hos dem är det absolut stopp även för den med en relativt liten betalningsanmärkning på 500 kronor, även när den är reglerad.

Båda resonerar att om man ådragit sig en betalningsanmärkning, finns en risk att ens ekonomi är så dålig att man inte kan betala hyran.

Läs ocksåFick inte igenom enorma hyreshöjningen : "Måste spara pengar på något annat"Bostadsområde i Emmaboda och EBA skylt.

– Nej! Vi säger nej. Det är en sån del som vi ser som ett betingande att man inte riktigt … alltså, det kommer väldigt många påminnelser innan det går så långt som till en anmärkning, säger Liselott Lodén, chef över uthyrningen på Kumla bostäder.

Hon säger att de skulle kunna godkänna en person om hen hade inkomst som täcker hyran samt en borgensman.

Bolaget med mest generösa regler

På den andra ytterkanten finns Örebrobostäder. De har de mest generösa reglerna av de undersökta värdarna. De tillåter upp till tre betalningsanmärkningar under året – om de är reglerade.

Annons
Karin Blaxmo, uthyrningschef på Öbo.

– Alla kan hamna i situationer som man mer eller mindre rår över. Är den betald har man gjort rätt för sig och ska ha en chans att hyra, säger Karin Blaxmo som är uthyrningschef på Öbo.

Hos Öbo gäller det även om den reglerade betalningsanmärkningen kommer från en hyresskuld.

Så är det inte hos alla.

– Vi gör inte undantag för hyresskulder, även om de är betalda. Det blir bara nej, säger Morastrands vd Stefan Lundström.

Skulderna gör att systrarna hittar andra lösningar. Och att bli inneboende hos sin syster var i nuläget det bästa som kunde hända Emmy. Hon hade just lämnat ett destruktivt förhållande och behövde akut någonstans att ta vägen.

– Nu har vi i alla fall varandra, om allt annat skiter sig, säger hon.

Läs också Femårige Nima dog i hissolyckan – nu läggs utredningen ned Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Barnfamilj på nio personer kastas ut efter sena hyror – Valentine: ”Det här kommer bli jättesvårt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.