Annons

Skuldsatta Maria fast i nedgången bostad

Nyheter När skuldsatta Maria Björk separerade häromåret hade hon inte många boendemöjligheter att välja på. Den lägenhet hon slutligen fick är utkyld, har fuktskador och möss. Hennes plan är att ta sig därifrån innan vintern.
En kvinna klädd i en blå munkjacka med rosa blixtlås sitter vid sitt köksbord. Hon har glasögon och rödlätt hår till axlarna, håret är mittbenat. Hon gestikulerar med armarna som att hon skulle förklara någonting. Till höger om henne i bilden är en vit köksstol. På bordet står en krukväxt med gula blommor och gröna blad. I bakgrunden syns köksskåp, hyllor och en köksbänk med olika köksredskap på.
Foto: Monika Steczkó
Maria Björks femrummare har bara två element och hon kan inte använda ugnen och spisen samtidigt. När hon påtalar bristerna för hyresvärden får hon inget gehör, säger hon.

Maria Björk sitter vid köksbordet i halvdunkel. Hon har ingen lampa över köksbordet och utanför faller höstskymningen. I hyresfemman i den gamla bruksbostaden i den norduppländska byn Tobo, där hon bor med två av sina barn, är vägguttagen lätträknade.
Hon kan inte använda ugnen och spisen samtidigt, för då går huvudsäkringen.

– En som var här för att kolla på det sa att jag måste se upp, för det kan bli kabelbrand. Men varför säger du det till mig? Säg det till hyresvärden, sa jag.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
En kvinna står på en farstubro och tittar ut, förbi kameran. Hon har glasögon och rödaktigt hår i axellängd. På sig har hon en lilablå munkjacka med rosa blixtlås och svarta byxor. Händerna har hon bakom ryggen. Huset bakom henne är gulrappat och i två våningar. Av verandan syns två vita pelare, ett vitt räcke samt ett trappräcke. Utanför räcket står en urna med ljung på en mörk pelare. Bakom verandan skymtar en gräsmatta med träd.
För att få hyra av dåvarande värden MS Fastigheter var Maria Björk tvungen att ha en borgensman samt betala en deposition.

Maria ville egentligen inte flytta till den nedgångna lägenheten på Skolvägen i Tobo, men kände inte att hon hade något val i samband med en separation häromåret. Med skulder och betalningsanmärkningar i bagaget är det svårt att hitta en hyresvärd som accepterar henne som hyresgäst.

– Så fort jag hittar något att hyra så är jag rädd att frågan ska komma upp: Har du skulder?

Hon upplever att folk har förutfattade meningar om skuldsatta personer.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

– De tror att man är dum i huvudet som har försatt sig i den situationen. Men ingen frågar hur skulderna har uppkommit. Jag är inte en sämre människa för att jag har skulder.

Fick lämna deposition

Hos MS Fastighetsförvaltning, som ägaren hette då, var hon dock välkommen som hyresgäst, mot att hon hade en borgensman och lämnade en deposition.

Annons

När hon bodde i Tobo tidigare hade hon hört rykten om den dåvarande hyresvärden för fastigheterna på Skolvägen, som inte var så positiva.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

– Jag tänkte att det kanske hade blivit bättre. Men sedan visade det sig att det hade det ju inte. Och jag hade ju inget val, jag var tvungen att ta det här.

Vill hitta ny bostad innan vintern

Nu siktar hon på att komma härifrån så fort som möjligt, helst innan vintern. Martin Hansson, jurist på Hyresgästföreningen, har i ett mejl lovat att försöka se till att avhjälpa de värsta bristerna innan vintern. Men Maria vågar inte lita på det.

Martin Hansson, jurist på Hyresgästföreningen.

– Kanske får jag värme, kanske inte. Jag tänker inte bo kvar en vinter till. Vi har bara två element i lägenheten på fem rum och kök. Ett fönster är trasigt från utsidan. Jag kan lika gärna ligga ute och sova.

Martin Hansson säger att hyresvärden att svår att få tag i.

– Sedan de tog över för ett år sedan har de lovat en massa men ingenting har hänt. Hyresgästerna riskerar att frysa i vinter.

Annons

Kylan är inte det enda problemet. Hem & Hyra har tidigare intervjuat Maria om märkligheter i hennes hyreskontrakt. Det finns även möss i fastigheten, Maria vet inte hur många hon fångat sedan augusti, och i skafferiet blir torrvaror blöta av fukt som kommer in utifrån.

Men nu ser det i alla fall lite ljusare ut på bostadsfronten för Maria. Hon har tre olika hyreslägenheter på gång i Tierps kommun.

– Jag har varit öppen och berättat om mina skulder. På en är det inflyttning efter jul. Hyresvärden har varit villig att diskutera deposition. Den kan man ju ta på avbetalning också. Så jag hoppas det blir något, säger hon.

Hem & Hyra har inte lyckats nå företrädare för hyresvärden Northrock Investment Group.

 

Läs också Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation” Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.