Annons

Timmen är slagen – nu rivs Malmbergets landmärke

Gällivare Nu är rivningen av Focushuset, Malmbergets landmärke, i full gång. Folk vallfärdar till platsen för att se huset en sista gång och ta en bild av det innan det försvinner.
Foto: Ulrika Vallgårda
Ulla-Stina Larsson tar bilder av rivningen på Focushuset innan det jämnas med marken.

Folke Isaksson bor i ett hyreshus som ligger granne med Focushuset, bara ett stenkast bort.

Det är nött och slitet och trafiken leds hit mellan stängslen som spärrar av större delen av Malmberget idag där gruvan under jord breder ut sig.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det här ska också rivas. Jag vet inte när, men det är väl inte så långt bort i tiden, säger han. Själv ska han flytta till Repisvaara då, det är redan bestämt.

Han ser krasst på utvecklingen i Malmberget.

Läs ocksåKatastroffilmen skrämmer inte Kirunaborna: "Vi lever med en oro, men inte för att ramla ner i nåt hål"

– Gruvan måste ju fram, säger Folke Isaksson som själv arbetar i Aitikgruvan.

Folke Isaksson bor granne med Focushuset. Snart är det hans tur att flytta.

Orsaken till att Focushuset rivs är de kraftiga vibrationerna som sker under sprängningarna under jord. Även i hans lägenhet märks det, men han störs inte av det.

– De skjuter vid tolv, halv ett på nätterna, men man har blivit så van. Man reagerar inte på det.

Läs ocksåLuleå lider av växtvärk när näringslivet växer kraftigt
Focushuset rivs med hjälp av en grävmaskin. Rivningsarbetet förväntas pågå hela augusti ut. Ulla-Stina Larsson vill se rivningen med egna ögon för att förstå vad som händer.

Framför avspärrningen till Focushuset kommer bilar och människor i en strid ström.

Rose-Marie Larsson är från Malmberget, men flyttade för 45 år sedan och bor numera Stockholm. Nu är hon tillbaka på semester för att plocka hjortron, träffa släkten och hon så passar på att få en sista glimt av Focushuset.

Annons

– Det känns lite sorgligt. Man har ju sprungit omkring här som barn. Men vi vet ju varför det måste ske och det är lättare att acceptera då.

Albin Nilsson Springare har slagit sig ner på en trappa där han sitter och betraktar grävmaskinens förehavanden. Han bor i Mellanområdet en bit bort.

– Jag måste ju titta på det här. Det är slutet på Malmberget. Men det måste väl rivas – malmen ska fram, säger han.

Stora delar av Malmberget är idag avspärrat.

Kalle Eneris, projektledare för samhällsomvandlingen på LKAB, berättar att de startade med rivningen på onsdagen. Han tippar att det kommer att pågå minst augusti ut.

En stor grävmaskin har tagit sig upp invid huset via en ramp som de har byggt.

– Vi använder oss av en stor hydraulisk gripklo och tuggar ner hela byggnaden i småbitar, uppifrån och ner.

Sprängning eller rivningskula var inte aktuellt.

– Då har man mindre kontroll. Det är ju sprickzoner lite överallt i Malmberget och det finns boende närheten.

Av Malmberget är det inte längre mycket kvar.

Focushuset från 1960-talet är egentligen ett helt kvarter av byggnader som sitter ihop. I det 40 meter långa höghuset har det funnits ett 90-tal hyreslägenheter och i bottenplan affärer, kyrka, bank och restaurang. Sedan ett par år tillbaka har det stått tomt.

Annons

Att huset nu rivs beror inte på att marken kommer att slukas upp av gruvan, utan på att det har blivit ohållbart att bo här på grund av vibrationerna. Istället ska det byggas en park. Planer finns på konstverk, ljusinstallationer, aktivitetsbana och en informationstavla om vad som funnits här tidigare, berättar Kalle Eneris.

Ulla-Stina Larsson har bott i Malmberget hela sitt liv, men tvingades flytta 2017.

Ulla-Stina Larsson står vid stängslet och håller upp sin mobilkamera. Hon är sorgsen.

– Jag måste se det här för att förstå det.

Hon har bott nästan hela sitt liv i Malmberget, men har fått flytta gång efter gång när stängslet till avspärrningen har kommit närmare. Slutligen, år 2017, fick hon huset inlöst och bor idag som så många andra tidigare Malmbergsbor i Repisvaara.

Folke Isakssons hus är också inlöst av LKAB och ska så småningom rivas.

Hur känns det i hjärtat?
– Vill du ha mig att gråta? Det känns. Jag kan inte säga så mycket mer. Men det måste ju hända. Det har sett för hemskt ut sista tiden.

Staffan och Lisbet Landström, Patrik Johansson och Jan Åkerlund från Gällivare-Malmbergets fotoklubb är på plats för att dokumentera.

– Vi vill skapa minnen – bilder för framtiden för att kunna visa på utställningar, säger Patrik Johansson som själv är uppvuxen i Malmberget.

Läs också LKAB bygger 5000 nya skyddsrumsplatser i Kiruna Fem kulturbyggnader med bostäder ska flyttas Tusentals gröna jobb skapar akut bostadsbrist och oro i Norrland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.