Hälften flyttade efter Landskronahems ”topprenovering”
Renoveringen av ett hyreshus på Östergatan har precis slutbesiktigats. Fastigheten är först ut i en ny renoveringsmodell som Landskronahem använder. Genom en överenskommelse med hyresgästföreningen är både hyressättning och kompensation till hyresgästerna som bor kvar förhandlad på förhand.
– Tidigare har vi gjort en del underhåll men inte kunnat bygga om på det här sättet för att vi inte haft någon överenskommelse om kvarboende, säger Jonny Ask, fastighetschef på bolaget.
Enligt Jonny Ask är det ett omfattande arbete som gjorts på hela fastigheten och på bolagets hemsida marknadsförs lägenheterna som ”topprenoverade”.
– Det är förråd, tvättstugor, tak, fasad och så invändigt, säger han.
Inne i lägenheterna handlar det om nytt kök, nya vitvaror, fiskbensparket på vissa golv och helkaklade badrum. Utvändigt har bland annat fönstren och balkongdörrarna renoverats och fastigheten trygghetscertifierats med säkerhetsdörrar och förråd.
– Vi har gått från den standard som fanns på 1970- 80-talet till 2017 års standard, säger Jonny Ask.
Men högre standard betyder också högre hyra och hälften av de 16 hushållen har valt att flytta i samband med renoveringen.
– När vi började avsåg 12 att bo kvar, sedan är det en hel del som ändå valt att titta efter annat och nu är vi nere i 7-8 som bor kvar, säger Jonny Ask.
Vet ni var hyresgästerna tagit vägen?
– Nej, det är inget som vi har följt upp.
Som mest har det handlat om 44 procent i hyrespåslag och som minst 36 procent, beroende på vilken standard som fanns i lägenheterna sedan tidigare. En liknande totalrenovering görs nu av en fastighet på Nygatan och ytterligare fyra ligger i planeringsstadiet mellan 2018 och 2021.
I samband med att Landskronahem fick ett nytt ägardirektiv 2015 fick bolaget ett antal punkter att fokusera på, bland annat underhåll och upprustning av bolagets nuvarande fastighetsbestånd.