Trängsel på bobytardag
” Jag har en tvåa” ”Jag söker en etta” ”Jag har en fyra” ”Jag söker en trea”.
Annons
Redan i entrén försågs besökarna med klisterlappar där det framgick vad de har för lägenhet i dag och vad de skulle vilja byta till sig. Sedan var det upp till var och en att försöka ta sig fram i trängseln och hitta någon som motsvarade de egna önskemålen.
– Fast vi har inte fått något napp, i alla fall inte ännu, säger Evelina Andersson som tillsammans med sambon Seroush Niknam och tio månader gamla dottern Elicia är på jakt efter en större lägenhet än den nuvarande tvåan vid Wieselgrensplatsen.
– Vi bor gärna kvar på Hisingen men vi vill ha något större för Elicias skull, hon behöver kunna få ett eget rum när hon blir lite större.
Patrik Berggren som besökte bobytardagen tillsammans med barnen Jennifer och William hade precis motsatta önskemål. I dag bor familjen i en femma i Lindome men är på jakt efter en fyra eller trea i västra Göteborg.
– Det är de här två som vill flytta in till staden, säger Patrik Berggren och syftar på barnen. Jag trivs egentligen väldigt bra där vi bor men det skadar kanske inte att röra på sig lite.
Under kvällen utväxlades en hel del adresser och telefonnummer men hur många av dessa kontakter som verkligen resulterar i ett byte är omöjligt att säga, menar Shahbaz Khan, informatör hos arrangören Boplats.
– Det här är bara ett första steg där människor får en chans att träffa andra som vill byta bostad, säger han. Men sedan ska ju hyresvärdarna säga sitt och godkänna ett byte.
– Eftersom det krävs så kallade beaktansvärda skäl för att få byta så har vi också bjudit in jurister från Hyresgästföreningen som kan informera om vilka regler som gäller vid ett byte.
Annons
Fakta:
Fastighetsägare tvingas betala skadestånd
FAKTA :
Som beaktansvärda skäl räknas till exempel:
Familjen har blivit större eller mindre och behöver mer eller mindre utrymme. Din ekonomi har förändrats. Du eller någon annan i familjen har fått fast arbete på annan ort. Du ska studera på annan ort.Lägenhetsbytet får inte heller innebära en ”påtaglig olägenhet” för hyresvärden. Det innebär att hyresvärden kan säga nej om den sökande har betalningsanmärkningar, har för låg lön i förhållande till hyran eller har dragit på sig klagomål .
Källa Hyresgästföreningen
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.