Annons

Trebarnsmamma vräks – reste på semester istället för att betala hyran

Mölndal Barn som drabbas, ADHD-diagnos och beslut om boendestödjare hjälper inte. Kvinnan som reste på långsemester till Spanien samtidigt som hon låg efter med hyran måste flytta. Det slår hovrätten fast.
Foto: PIXABAY

Hem & Hyra har tidigare berättat om fallet.

En trebarnsmamma i Mölndal sägs upp. Anledningen är att hon legat efter med hyrorna under nästan ett helt år, från oktober 2019 till september 2020.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I de flesta fallen betalades hyran en eller två månader efter utsatt tid, men i ett fall hela 217 dagar för sent. Detta trots att värden först varnat kvinnan och sedan skickade en uppsägning i slutet av januari 2020.

Kvinnan har hävdat att hon hade ekonomiska svårigheter på grund av försenade utbetalningar från Försäkringskassan. Men under perioden reste hon på sju veckors semester till Spanien. Något som både kvinnans hyresvärd och hyresnämnden i Göteborg sett som extra graverande.

Kvinnan har även haft olika inneboende som betalat hyra till henne under delar av tiden.

Läs ocksåFlera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet

Innan uppsägningen har värden också erbjudit henne att flytta till en mindre och billigare lägenhet.

Annons

Hyresnämnden gav värden rätt att säga upp henne, men kvinnan överklagade till Svea hovrätt. Hon har tre barn som bor hos henne. Det vore förödande för barnen att bli hemlösa, menar kvinnan.

Till hovrätten har hon lämnat in läkarintyg och psykologutlåtanden om att hon har ADHD och mår psykiskt dåligt i perioder. Det gör att hon kan ta irrationella beslut. Hon har även nyligen beviljats hjälp från boendestödjare. Det ska göra det lättare att komma ihåg betalningar och hålla ordning.

Läs ocksåKommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad

Hovrätten anser dock inte att detta förändrar saken. Kvinnan har i så hög grad åsidosatt sina skyldigheter som hyresgäst att hon ska sägas upp. Hennes överklagan avslås.

Visserligen säger Barnkonventionen att extra hänsyn ska tas till barns bästa. Men hovrätten hänvisar till praxis: om en hyresgästs åsidosättanden av sina skyldigheter är tillräckligt allvarliga ska detta väga tyngre.

Hyresvärden beviljar tre månaders uppskov, men senast 1 juni måste kvinnan och barnen ha lämnat lägenheten.

Annons

LÄS MER:

Boendestöd: Oscar är Johannas hjälp i vardagen

Enkelt stöd vid psykisk ohälsa kan rädda hem – många blir utan

Läs också Meterhöga lågor när hyresgäst eldade på uteplatsen – tvingas flytta och betala 90 000 Hyresskuld på 118 000 till kommunen – nu förlorar kvinnan sin bostad Förnekar svart uthyrning – säger hon bor med exmaken och hans nya fru

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.