HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Trebarnsmamma vräks – reste på semester istället för att betala hyran

Mölndal Barn som drabbas, ADHD-diagnos och beslut om boendestödjare hjälper inte. Kvinnan som reste på långsemester till Spanien samtidigt som hon låg efter med hyran måste flytta. Det slår hovrätten fast.
Foto: PIXABAY

Hem & Hyra har tidigare berättat om fallet.

En trebarnsmamma i Mölndal sägs upp. Anledningen är att hon legat efter med hyrorna under nästan ett helt år, från oktober 2019 till september 2020.

Läs ocksåVärden ville vräka covidsjuk 72-åring - utreddes för terrorism och penningtvättBildcollage med covidvirus och en kvinna som står innanför ett fönster

I de flesta fallen betalades hyran en eller två månader efter utsatt tid, men i ett fall hela 217 dagar för sent. Detta trots att värden först varnat kvinnan och sedan skickade en uppsägning i slutet av januari 2020.

Kvinnan har hävdat att hon hade ekonomiska svårigheter på grund av försenade utbetalningar från Försäkringskassan. Men under perioden reste hon på sju veckors semester till Spanien. Något som både kvinnans hyresvärd och hyresnämnden i Göteborg sett som extra graverande.

Kvinnan har även haft olika inneboende som betalat hyra till henne under delar av tiden.

Läs ocksåTog 500 procent i överhyra för hotellverksamhet – vräksKvinna som låser upp en dörr, pengar och Airbnb:s logga.

Innan uppsägningen har värden också erbjudit henne att flytta till en mindre och billigare lägenhet.

Hyresnämnden gav värden rätt att säga upp henne, men kvinnan överklagade till Svea hovrätt. Hon har tre barn som bor hos henne. Det vore förödande för barnen att bli hemlösa, menar kvinnan.

Till hovrätten har hon lämnat in läkarintyg och psykologutlåtanden om att hon har ADHD och mår psykiskt dåligt i perioder. Det gör att hon kan ta irrationella beslut. Hon har även nyligen beviljats hjälp från boendestödjare. Det ska göra det lättare att komma ihåg betalningar och hålla ordning.

Läs ocksåLät sonen bo själv i lägenheten – köpte villa strax intillHyresnämnden tror inte på kvinnans förklaringar till varför hennes vuxne son bodde själv i lägenheten.

Hovrätten anser dock inte att detta förändrar saken. Kvinnan har i så hög grad åsidosatt sina skyldigheter som hyresgäst att hon ska sägas upp. Hennes överklagan avslås.

Visserligen säger Barnkonventionen att extra hänsyn ska tas till barns bästa. Men hovrätten hänvisar till praxis: om en hyresgästs åsidosättanden av sina skyldigheter är tillräckligt allvarliga ska detta väga tyngre.

Hyresvärden beviljar tre månaders uppskov, men senast 1 juni måste kvinnan och barnen ha lämnat lägenheten.

LÄS MER:

Boendestöd: Oscar är Johannas hjälp i vardagen

Enkelt stöd vid psykisk ohälsa kan rädda hem – många blir utan

Läs också Tog ut ockerhyra – försvarar sig med kylskåp Lägenheten totalförstörd av kattkiss – hyresgäster ska betala en kvarts miljon

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.