Annons

Reste på semester istället för att betala hyran – hotas av vräkning

Mölndal Trebarnsmamman har legat efter med hyrorna och värden vill säga upp henne. Kvinnan säger att hon haft ekonomiska problem, men åkte på långsemester till Spanien samtidigt som hon inte betalade hyran.
Flygplan i luften
Foto: Pixabay
Under nästan ett års tid kom kvinnans hyror in en eller flera månader för sent. Samtidigt hade hon inneboende som betalade till henne under delar av perioden. Hon reste även på sju veckors semester till Spanien.

Hyresnämnden i Göteborg har givit värden rätt att säga upp hyresgästen. Men hon har nu överklagat till Svea hovrätt.

Kvinnan har tre barn som bor hos henne. Det vore förödande för henne och barnen om hon blev bostadslös, menar hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bakgrunden till uppsägningen är att kvinnans hyresinbetalningar började komma in sent under hösten och vintern 2019/2020.

Mellan oktober 2019 och september 2020 betalades nästan alla hyror för sent. I de flesta fallen en eller två månader efter utsatt tid, i ett fall hela 217 dagar för sent. Detta trots att värden först varnat kvinnan och sedan skickade en uppsägning i slutet av januari.

Kvinnan säger i hyresnämnden att hon varit i ekonomisk knipa och väntat på utbetalningar från bland annat Försäkringskassan. Då har hon prioriterat andra saker som mat till sig och barnen framför hyran. Nu har hon däremot stabil ekonomi, hävdar kvinnan.

Annons
Läs ocksåTrakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hemEtt bildmontage med ett hyresavtal, en dörrklocka och en siluett av en kvinna.

Men hyresvärden påpekar att hon rest till Spanien på sju veckors semester under december och januari. Det har även bott först en man och sedan en kvinna med barn i lägenheten under perioden, och de har betalat hyra till kvinnan.

Hyresvärden hävdar att det rört sig om olovlig andrahandsuthyrning, och att kvinnan egentligen bott med sin man på en annan adress i kommunen. Hon har ”dålig betalningsmoral” och har inget behov av lägenheten, hävdar hyresvärden.

På detta svarar kvinnan att hon och mannen ligger i skilsmässa. Personerna som bott i lägenheten har varit inneboende, inte andrahandshyresgäster.

Läs ocksåTillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut demBoöbolagen fick inte igenom sin hyreshöjning. Då fick alla hyresgästerna ett brev om att de är uppsagda.

Hyresnämnden håller med om att det är rimligt att se personerna som inneboende, speciellt eftersom de bara betalat en del av den totala hyran. Men den stora mängden sena hyror kan däremot inte accepteras.

Annons

Nämnden påpekar att kvinnan även tidigare i sin historia har varit sen med hyror. I det här fallet har hon legat efter i nästan ett helt år, trots att värden både varnat henne och erbjudit flytt till en billigare lägenhet innan hon sades upp. Att hon åkte på en lång semester under perioden väger också till hennes nackdel.

Hyresnämnden anser att kvinnan åsidosatt sina skyldigheter som hyresgäst så pass att det är skäligt att säga upp henne, trots att hon har barn.

Nu återstår att se om Svea hovrätt har en annan åsikt.

Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.