Annons

Trög start för ny andrahandsförsäkring

Nyheter Många vågar inte hyra ut av rädsla för att något ska hända. Därför har försäkringsbolaget If sjösatt en särskild försäkring för andrahandsuthyrning.

I samarbete med annonssajten Blocket har försäkringsbolaget If tagit fram en försäkring riktad till alla som kommer att låta sin lägenhet stå tom en längre tid, och därför skulle ha möjlighet att hyra ut i andra hand.

Försäkringen ersätter hyran i tre månader om hyresgästen skulle vägra betala och täcker även kostnader för skador i bostaden.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Praktiskt om man är rädd att stöta på lurendrejare eller misstänker att hyresgästen kommer att ha mycket vänner och fester i lägenheten, menar Daniel Claesson på försäkringsbolaget If.

– Grundtanken är att skapa en säkerhet i uthyrningsavtalet. När man överväger att hyra ut ska man kunna känna sig trygg.

Skulle det gå så långt att den tillfälliga hyresgästen behöver avhysas utgår ytterligare ersättning.

Annons
Läs ocksåEtt år efter sprängningen – nu får Johan rätt till skadestånd men vissa grannar blir utan: "Många mår fortfarande dåligt"Flerfamiljshus där en port sprängts. Till höger faksimiler från olika tidningar om sprängningen.

I en undersökning utförd av försäkringsbolaget uppger tolv procent av de tillfrågade mellan 18 och 29 att de någon gång avstått från arbete eller studier på grund av bostadsbrist på orten.

En förhoppning med försäkringen är att fler ska våga hyra ut och att det på så vis ska skapas fler bostäder som yngre har råd att ta för sig av.

Priset är beroende av vilken hyra man tar ut. För en mindre enrummare kan årskostnaden bli 600 kronor om året, medan de allra största lägenheterna innebär en årsavgift på 2 500 kronor.

Läs också"Spårlöst inbrott" direkt efter flytten – Niklas utan ersättning för sina vapen

Än så länge har dock försäljningen inte gått något vidare. På ett år har endast 800 försäkringar tecknats.

Annons

– Det är ingen jättesumma. Men vi måste ha i åtanke att det här är en ny försäkring och att vi inte har gått ut med någon speciell marknadsföring. Vi får se hur det går, sådant här tar tid, säger Daniel Claesson.

      

Fakta: Det här är försäkringen

Tecknas av den som annonserar sin bostad för andrahandsuthyrning på Blocket.
Ersätter om hyresgästen inte kan betala hyran.
Ersätter om hyresgästen förstör något i bostaden.
Kostnad: 50 – 200 kronor per månad, beroende på hyresnivå.
Exempelpris: En hyra mellan 3 000 och 5 000 kronor ger en årsavgift på 600 kronor. En hyra över 20 000 kronor ger en årsavgift på 2 500 kronor.

Källa: If

 

Läs också Därför hamnar problemområdets nota på hyran: ”Nu gäller det att se upp” Jan-Åke får betala när det brinner - unik hyreshöjning i Landskrona Bjarne såg på när hans hem förstördes av elden - polisen misstänker mordbrand

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.