Annons

Ett år efter sprängningen – nu får Johan rätt till skadestånd men vissa grannar blir utan: ”Många mår fortfarande dåligt”

Stockholm Allt fler hyresgäster drabbas av bombdåd i närheten av sitt hem. Men att få skadestånd är inte det enklaste – och det kan ta lång tid att få ut pengarna. Nu ska reglerna ses över. För hyresgästen Johan tog det över ett år att få rätt till ersättning, medan vissa av hans grannar nekades skadestånd helt.
Flerfamiljshus där en port sprängts. Till höger faksimiler från olika tidningar om sprängningen.
Foto: Privat
200 krossade fönster. Explosionen på Barnängsgatan i Stockholm i september förra året är ett av många bombdåd i flerbostadshus.

Johan hade just somnat för kvällen när han väcktes av en enorm tryckvåg som kändes i hela kroppen. Först förstod han inte vad som hänt men när han gick upp kände han ­lukten av krutrök. När han gick ut på balkongen var det fullt pådrag nere på gården med grannar som samlats. Många hade bara sprungit ut i nattkläder med en jacka över.

– Jag var i någon form av chock och började sortera tvätt för att ­skingra tankarna. Efter en stund knackade en brandman på och sa att vi ­skulle ­evakuera, berättar Johan, som egentligen heter något annat, men vill vara anonym.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han är en av hyresgästerna som ­vaknade av explosionen vid Svenska ­Bostäders hus på Barnängsgatan på Södermalm vid midnatt i september förra året. 200 fönsterrutor krossades av den kraftiga detoneringen. Ingen ­person kom till fysisk skada.

söndersprängd port på södermalm
Vid midnatt den 24 september 2022 detonerade en sprängladdning vid en port i Svenska Bostäders hus på Barnängsgatan på Södermalm. 200 fönsterrutor krossades av den kraftiga detoneringen och inne i lägenheterna låg hyresgäster och sov.

Att närboende drabbas av bombdåd har blivit vanligare under den senaste tidens våldsvåg, som kopplas till ­konflikter mellan kriminella gäng.

Kraftig uppgång av sprängdåd i år

Efter en nedgång under 2021 och 2022 har antalet sprängdåd ökat ­kraftigt under 2023. Det visar de siffror Hem & Hyra har begärt ut från ­polisen.

Under 2021 genomfördes totalt 20 sprängningar i Stockholms, ­Uppsala, ­Gävleborgs och Västmanlands län. 2022 var sprängdåden 37.

I år till och med ­september var siffran redan uppe 51. Det börjar närma sig den höga nivån under 2020, då det var sammanlagt 85 ­sprängningar i de fyra länen.

Kartgrafik över Stockholms län: Antal sprängningar från 2020 t o m september 2023. Följande kommuner är rödmarkerade i kartan eftersom det förekommit sprängdåd där under tidsperioden: Botkyrka kommun: 16 Danderyds kommun: 2 Haninge kommun: 8 Huddinge kommun: 8 Järfälla kommun: 3 Lidingö kommun: 1 Nacka kommun: 1 Norrtälje kommun: 2 Nykvarns kommun: 2 Nynäshamns kommun: 1 Sigtuna kommun: 2 Sollentuna kommun: 1 Solna kommun: 4 Stockholms stad: 62 Sundbybergs kommun: 3 Södertälje kommun: 18 Tyresö kommun: 2 Täby kommun: 5 Upplands-Bro kommun: 6 Upplands Väsby kommun: 3 Vallentuna kommun: 2 Vaxholms kommun: 1 Österåkers kommun: 2
Stockholms stad är den kommun i Stockholms län där flest sprängningar skett från 2020 till och med september 2023, men om man tar hänsyn till folkmängden är exempelvis både Södertälje kommun och Botkyrka kommun värre drabbade. Kartgrafiken visar samtliga sprängningar och inte bara de som skett i/vid hyreshus.

Stockholms län är klart värst ­drabbat av de fyra länen, även om man tar hänsyn till att fler bor där. I år till och med september sprängdes det 45 gånger i Stockholms län, tre gånger i Uppsala län, två i Västmanlands län och en gång i Gävleborgs län, enligt polisens siffror. Då hade ännu inte bomb­attentatet mot en villa i Fullerö norr om Uppsala i slutet av september, då en granne omkom, förts in i statistiken.

Annons

Lång väntan på besked om skadestånd

För hyresgästerna på Barnängsgatan har det gått drygt ett år sedan explosionen.

En ung man, som då var 17 år, har dömts till ungdomsvård i ett år och sex månader för allmänfarlig ödeläggelse.

30 av hyresgästerna har krävt skadestånd av gärningsmannen. Men hovrättsdomen överklagades och i väntan på besked om Högsta domstolen skulle pröva ärendet har även hyresgästerna fått vänta. Nyligen kom besked att HD inte tar upp ärendet.

Läs ocksåStarkare band efter sprängdådet: "Vi grannar har blivit tajtare"Tre kvinnor som står i armkrok

Det betyder att 28 av hyresgästerna får rätt till skadestånd. De flesta får en kränkningsersättning på 20 000 kronor. En handfull hyresgäster får dessutom ersättning för fysiskt och psykiskt ­lidande – sveda och värk – och några för föremål som förstördes. Det största ­skadeståndet ligger på drygt 37 000 kronor.

Var inte hemma – nekas ersättning

De två som nekats ersättning var inte hemma när bomben sprängdes.

Och långt ifrån alla kommer att få vad de begärt. För att få rätt till ersättning för sveda och värk krävs läkarintyg eller andra former av bevis.

Läs ocksåGrannar hamnar i skottlinjen för gängen: ”Tänk om någon kastar in en bomb!”Foto på Marie Larsson, med en av sina hundar (Australian shepard) bredvid sig, och en som sticker ut nosen genom gallret i den öppna bakluckan på en röd bil. Marie har axellångt ljust/vitt hår, glasögon, grönmönstrad topp, svart jacka och svarta byxor. Hon gestikulerar åt vänster i bild med ett finger. i bakgrunden syns parkeringen och ett ljusgult fyravåningshus med putsad fasad.

– Inte nog med det. I vårt fall är det bara vi som bor i porten där det sprängdes som är aktuella för skadestånd plus några enstaka i porten intill. Men det är betydligt fler än så som kände av bomben. Framför allt är det många som fortfarande mår dåligt, säger Johan.

Kartgrafik över Gävleborgs, Uppsala, Västmanlands och Stockholms län: Antal sprängningar från 2020 t o m september 2023 Följande kommuner är rödmarkerade då det förekommit sprängdåd där under tidsperioden: Gävle kommun: 6 Uppsala kommun: 14 Arboga kommun: 1 Sala kommun: 1 Surahammars kommun: 1 Västerås kommun: 4 Markerat med röda ränder: Stockholms län totalt: 166 inklusive 11 sprängningar där ingen plats finns registrerad
Gävleborgs, Västmanlands och Uppsala län har inte drabbats lika hårt av sprängningar som Stockholms län under de undersökta åren, även om man tar hänsyn till att det bor fler i Storstockholm än i de andra länen. Kartgrafiken visar samtliga sprängningar och inte bara de som skett i/vid hyreshus. Bomb­attentatet mot en villa i Fullerö norr om Uppsala i slutet av september, då en granne omkom, hade ännu inte förts in i statistiken när vi begärde ut den från polisen.

Förändringar kan vara på gång

I somras tillsatte regeringen en utredning som bland annat ska se över reglerna för brottsskadeersättning. Ett förslag är att Brottsoffermyndigheten framöver ska betala ut brottsskadeersättning direkt efter att en dom med skadestånd vunnit laga kraft. Då behöver inte brottsoffer själva driva in skadestånd från en gärningsperson eller sköta kontakten med sitt försäkringsbolag.

Annons

– Nu kan det ta ganska lång tid från brottet inträffade tills du får din ersättning. Det ska bli ett enklare förfarande för brottsoffret. I dag måste du vara aktiv för att driva in skadestånd, vilket kan vara jobbigt när du just blivit utsatt, säger Magnus Öhrn, brottsskadechef vid Brottsoffermyndigheten, som sitter med som expert i utredningen, som ska redovisas i början av 2025.

Magnus Öhrn, Brottsoffermyndigheten står vid en glasvägg.
Magnus Öhrn, Brottsoffermyndigheten.

Brottsofferjouren vill att fler ska få ersättning

Brottsofferjouren är en ideell organisation som erbjuder stöd till brotts­offer, vittnen och anhöriga. De har sett en ökad förekomst av stödsökande för gängrelaterade brott.

Sven-Erik Alhem, förbundsordförande och pensionerad åklagare, tycker att sprängdåden i bostadshus är en skrämmande utveckling:

– Hemfrid kanske låter ålderdomligt men är viktigt för vårt välmående. Att det sprängs i bostadshus är ett relativt nytt fenomen och om jag som åklagare hade hört talas om det under min yrkesverksamma tid hade jag trott att det var en film eller en bok.

Förbundsordförande i Brottsofferjouren.
Sven-Erik Alhem, förbundsordförande för Brottsofferjouren och pensionerad åklagare.

Han tycker det borde vara lättare att få ersättning för sveda och värk för dem som drabbas.

– Det är inte alltid man orkar söka hjälp eller har råd med psykolog. Att vara med om en så grym handling som en sprängning borde vara ett skäl nog, även om det inte är styrkt och dokumenterat att man mår dåligt efteråt.

Fakta: Olika typer av ersättning
  • I första hand ska brottsoffer kräva skadestånd från gärnings­personen och ersättning via sina försäkringar.
  • Om gärningspersonen inte kan betala och man inte har någon försäkring som ger full ersättning kan man ansöka om statlig brottsskadeersättning från Brottsoffermyndigheten.
Fakta: Så samlade vi in statistiken
  • Vi begärde ut en lista från polisen med alla sprängningar i Stockholms, Gävleborgs, Västmanlands och Uppsala län från 2020 till och med september i år.
  • Vi fick ut gatunamnen men inte gatunumren där brotten skett. Därför går det inte utifrån det att ta reda på vilka explosioner som har skett i hyreshus.
  • Alla sprängdåd har inte heller begåtts i/intill bostadshus.
Läs också Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna” Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad Deras port sprängdes i misstänkt hämndaktion: ”Ska inte få bräcka oss”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.