HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Höjda hyror för 24 000 Malmöhushåll

Malmö Hyresgästföreningen har på olika håll i landet krävt frysta hyror på grund av pandemin. Men inte i Malmö. Och här är nu en av landets första och största hyresuppgörelser för nästa år klar. Någon nolla hålls inte.
Foto: Gry Ellebjerg/Anders Paulsson

I Stockholm vädjade Hyresgästföreningen redan i början av sommaren om frysta hyror i pandemins spår. I mitten av oktober kom samma krav från Hyresgästföreningen i Göteborg. I Hyresgästföreningens allra sydligaste region har föreningen däremot hållit en betydligt lägre profil när det gäller årets hyresförhandlingar. Och nu är en av landets första uppgörelser klara i just södra Skåne.

Det är de nära 24 000 hyresgästerna hos det kommunala bostadsbolaget MKB i Malmö som redan nu får besked om att deras hyra i vanlig ordning kommer att höjas den 1 april. Förhandlingarna mellan bostadsbolaget och Hyresgästföreningen är färdiga för både 2021 och 2022. Hyrorna höjs i två steg: med 0,75 procent från den 1 april 2021 och med 1,25 procent den 1 januari 2022.

Läs ocksåHyresgästföreningen kräver frysta hyror i Storgöteborg

Rimliga hyreshöjningar, menar Hyresgästföreningen i södra Skåne.

– Det är den näst lägsta höjningen i Malmö på sjutton år, säger Thomas Lindgren, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

På andra håll i landet har det talats om frysta hyror och många hyresgäster har det extra tufft ekonomiskt.
– Det finns kostnadsökningar kopplat till boendet. Det kommer man inte ifrån. Och det är trots allt en historiskt låg höjning. Vi har gjort bedömningen att det är en rimlig höjning och att det sker över två år ger hyresgästerna en chans att planera sin ekonomi, säger Thomas Lindgren.

Läs ocksåDe flaggar gult för hyreslättnader i coronaepidemins spår

Även från MKB:s håll ser man höjning som ovanligt låg.

– Rådande pandemi innebär att många hushåll har fått en besvärligare ekonomisk situation. Därför görs nu vissa avsteg från den normala hyressättningen. Vi ser det som rimligt med en lägre hyreshöjning nästa år och en något större för 2022, säger Anna Holst, förhandlingschef på MKB, i ett pressmeddelande.

Hem & Hyra har tidigare rapporterat att fyra av tio hyresgäster har redan fått sämre ekonomi under pandemin och sju av tio oroar sig över sin ekonomiska situation.

Läs ocksåMalmös vinstuttag: 400 miljoner på sju år - undantaget blev regel
Fakta: Från 28 till 765 nybyggda lägenheter - MKB i siffror
År Vinst Färdigställda bostäder Hyreshöjning
2019 325 miljoner kr 765 1,85%
2018 368 miljoner kr 783 1,75%
2017 335 miljoner kr 520 0,88%
2016 931 miljoner kr varav 589 miljoner kronor är reavinst 544 0,90%
2015 400 miljoner kr 505 1,60%
2014 278 miljoner kr 385 1,40%
2013 272 miljoner kr 28 1,55%
Fakta: Så förhandlas din hyra
  • Hyresgästföreningens förtroendevalda och anställda förhandlare träffar kommunala bolag och större privata fastighetsägare som begärt att få justera hyrorna.
  • Hos mindre värdar är det oftast enbart en tjänstemän som sköter jobbet från Hyresgästföreningens sida.
  • Räntor, landets ekonomi i stort och avgifter för värme, sopor och vatten är sådant som kan påverka hur mycket hyran justeras från ett år till ett annat.
  • Du kan välja bort det kollektiva systemet och förhandla själv.
Läs också Hyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett år Här är kommunen där hyresgäster får sänkt hyra - 970 kronor billigare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.