HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen kräver frysta hyror i Storgöteborg

Västra Götaland Hyresgästföreningen i Västra Sverige kräver noll hyreshöjning 2021. ”Är det något år det inte finns utrymme för hyreshöjningar så är det nu. Det är inte bara något vi säger”, säger förhandlingschef Carl-Johan Bergström.
Foto: Gustaf Görfelt
Carl-Johan Bergström, förhandlingschef Hyresgästföreningen region Västra Sverige.

Runtom i landet börjar hyresförhandlingarna rulla igång.

En rad hyresgästföreningar har krävt frysta hyror ända sedan i somras. Men när de kommunala bostadsbolagen i Stockholm nyligen kom till förhandlingsbordet  hade de gjort gemensam sak med de privata fastighetsägarna, och yrkade att få höja sina hyror med 2,8 procent.

Läs ocksåCorona har gett fyra av tio hyresgäster sämre ekonomi

I Gävle har Gavlegårdarna krävt 3,75 procent, i Ulricehamn vill Stubo ha 2,5 procent. Fastighetsägarna nationellt har rekommenderat sina medlemmar att kräva 2,9 procent.

I Storgöteborg har inte förhandlingar med de privata fastighetsägarna inletts än. Men flera kommunala bolag har kallat till förhandling. Däribland de fyra bolagen i Framtidenkoncernen i Göteborg.

Tillsammans har Poseidon, Familjebostäder, Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder 73 000 hushåll som hyresgäster och är därmed Sveriges största allmännytta. I våras höjde de hyrorna med 1,8 procent.

Läs ocksåSå kan coronapandemin påverka din hyra

Inga siffersatta yrkanden har offentliggjorts i Göteborg än. Men Hyresgästföreningen Västra Sveriges linje är glasklar. Det säger Carl-Johan Bergström, förhandlingschef.

– Vår ingång i förhandlingarna är att det inte finns något utrymme för hyreshöjning alls.

Det är inte ovanligt att Hyresgästföreningen har den ingången. Menar ni det skarpare än vanligt i år?

Läs ocksåHyresgästerna på trygghetsboendet i Uddevalla får inte tillbaks överhyran"Jag borde få arvode från Hyresgästföreningen, för jag har gjort deras jobb, säger Karl Olsson Tiljander i Uddevalla, efter att han fått rätt i hyresnämnden. Nu ska Hyresgästföreningen förhandla för Karls 69 grannlägenheter.

– Så kanske man kan uttrycka det. Är det något år det inte finns utrymme för hyreshöjningar så är det nu. Det är inte bara något vi säger. Hade vi argumenterat som motparten brukar göra och hänvisat till BNP och allmänna ekonomiska förändringar, så hade vi krävt sänkta hyror. Men vi vill vara ansvarstagande. Bostäder ska inte vara som börsen eller vilken marknad som helst och åka upp och ner med konjunkturen, säger Carl-Johan Bergström.

Fyra av tio hyresgäster har redan fått sämre ekonomi under pandemin och sju av tio oroar sig över sin ekonomiska situation, visar undersökningar. Samtidigt har fastighetsbranschen i stort sett gått skadelös genom coronakrisen, menar Hyresgästföreningen.

– Sannolikt har underhållet dessutom varit billigare i år än vanligt, eftersom mycket ställts in. Stigande underhållskostnader är ett av de vanligaste argumenten vi möter. Nu har inte motparten haft de kostnader de räknade med förra året. Hävdar de något annat så kommer de att få bevisa det, säger Carl-Johan Bergström.

Fakta: Hyresgästföreningen region Västra Sverige

• Har sitt nav i Göteborg men omfattar ytterligare tolv kommuner, från Varberg i söder till Stenungsund och Orust i norr.

• Nästan 73 000 västsvenska hushåll är medlemmar.

• Rymmer 13 hyresgästföreningar, varav sju i Göteborg. Cirka 200 lokala hyresgästföreningar, cirka 130 gårdsföreningar.

LÄS MER: Så är Hyresgästföreningen uppbyggd

Läs också Östersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning Pitebo får chockhöja hyran efter segdragen tvist - men hyresgästerna ger inte upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.