Annons

Malmös vinstuttag: 400 miljoner på sju år – undantaget blev regel

Malmö Det skulle vara en tillfällig straffavgift för att få allmännyttan att bygga mer. Nu är Malmö en av de kommuner i landet som plockar ut mest pengar av sitt kommunala bostadsbolag. Sedan år 2014 handlar det om 398,5 miljoner kronor.
Foto: Getty images/Anders Paulsson

Nära 400 miljoner kronor.
Så mycket har hyresgästerna hos allmännyttiga MKB i Malmö bidragit med, under sju år, till bolagets ägare: kommunen, inräknat även årets planerade uttag på nästan 100 miljoner.

Allt började år 2013. Mitt under rådande bostadsbrist nådde MKB, en av landets största allmännyttor, sin absoluta byggbotten med endast 28 färdigställa lägenheter. När bostadsbolaget inte tog sitt ansvar grep politiken in. Följden blev en straffnota: ett då omdebatterat vinstuttag på drygt 30 miljoner kronor. Tanken var att sätta press på MKB. Men bara tillfälligt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt stadens högsta ansvariga politiker, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S,) var vinstuttaget aldrig tänkt att bli någon permanent lösning. I samband med ett förslag om ytterligare ett uttag på över 30 miljoner kronor våren 2015, sade hon så här i Hem & Hyra:
– Ambitionen är att vi ska trappa av det i takt med att MKB tar ett större bostadssocialt ansvar.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Och det är just vad MKB har gjort. Bolaget har lagt in en betydligt högre växel när det gäller både bostadsbyggande och bostadssocialt arbete. I fjol färdigställde MKB 765 lägenheter samtidigt som de höll på att bygga ytterligare 1 000. De avsatte 21 miljoner kronor till en allmännyttig stiftelse, avsedd för ökad trygghet och social hållbarhet, tillsammans med den privata fastighetsägaren Trianon. Tio anställda har bosocialt arbete som sin huvudsyssla. Man ger sommarjobb till ungdomar, anställer långtidsarbetslösa kvinnor i utsatta områden, ordnar aktiviteter på skollov, har en reporterskola för barn, erbjuder läxhjälp och så vidare.

Men ägarnas vinstuttag har ändå bara fortsatt. Och inte nog med det. Uttagen har dessutom flerdubblats sedan Katrin Stjernfeldt Jammeh utlovade en avtrappning. De senaste åren har hyresgästernas inbetalda hyror fått utgöra en allt större del av kommunens totala budget. Förra årets rekorduttag var mer än fyra gånger så stort som år 2014.

Läs ocksåSå plockar kommuner ut miljarder ur allmännyttan

Hem & Hyras stora granskning Uttagsfesten placerar Malmö på en fjärdeplats på uttagstoppen räknat på fem år, med ett samlat uttag på 252 miljoner kronor. Räknat på alla sju år handlar det däremot om hela 398,5 miljoner kronor. Eller totalt nästan 16 300 kronor per lägenhet.
– Vi har behövt skruva upp våra insatser och därför har uttagen ökat. Inledningsvis ville vi trycka på från stadens sida och förmå MKB att bygga mer. Det gör de idag. Bolaget har vuxit under perioden men vi har också haft en kraftigt ökande hemlöshet, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh nu.

Annons

Men du har sagt att uttagen skulle trappas ned. I stället har ni tvärt om plockat ut mer pengar.
– I år plockar vi ut mindre än i fjor, även om det är högre än 2013. Och det hänger ihop med den kraftigt ökande hemlösheten. MKB är ett av våra verktyg, som vi har möjlighet att använda. Vi behöver pengarna och har använt dem för att jobba bättre och mer kraftfullt för att komma tillrätta med hemlösheten. Och vi kan se att hemlösheten och kostnaderna sjunker.

Läs ocksåNorrköping tar ut 390 miljoner - trots värdens underhållsskuld

Då innebär det att ni kommer att ta ut mindre pengar framöver?
– Det är inget självändamål att ta ut pengar och vi tar ut mindre i år än förra året. Vi har budgeterat för lägre kostnader för hemlösheten och det hänger ihop.

Men varför höjer ni inte skatten för alla i stället för att använda just hyresgästernas pengar?
– Det handlar om att vi vill använda ett av de verktyg vi har. När andra privata fastighetsägare plockar ut vinst går det till ägarna. Vi återinvesterar i Malmö och det är Malmöborna som äger MKB.

Hyresgästföreningen har protesterat högljutt mot vinstuttagen varje år. Men förgäves.
– Utvecklingen att man plockar ut allt mer är inte okej. Det är en kortsiktig lösning där man använder hyresgästernas pengar. Och det har vi påtalat för politikerna. De borde i stället sätta press på MKB att bygga mer till rimliga hyror, säger Kenneth Gustavsson, regionordförande i Hyresgästföreningen.

Annons
Kenneth Gustavsson, regionordförande för Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Vinstuttagen ska vara öronmärkta till ”bostadssociala insatser”. Det är en förutsättning för att en kommun ska kunna plocka ut delar eller hela vinsten från ett bostadsbolag. Men det finns inga lagkrav på att det ska redovisas i detalj var pengarna har hamnat. Och att ta reda på exakt var hyrespengarna tagit vägen visar sig vara en omöjlighet i Malmös fall. ”Malmö stad har inte öronmärkta kommunbidrag till nämnderna”, konstaterar Ann Andersson, ekonomichef på Stadskontoret.

Arbetsmarknads- och socialförvaltningen lade omkring en halv miljard på enbart boendekostnader kopplade till hemlösheten, under förra året. Det vill säga samma år som 133,5 miljoner kronor gick från MKB till Malmö stad.
– Men att hitta varje krona och följa pengarna är väldigt svårt, säger Luisa Hansson, ekonomichef på Arbetsmarknads- och socialförvaltningen.

Och för Katrin Stjernfeldt Jammeh är det inte avgörande att veta var hyresgästernas inbetalda hyror har hamnat.
– Det är klart att exakt vilka pengar som används till vad är svårt. Det man kan följa är kostnaderna för det bostadssociala arbetet. MKB utgör en mindre del av det stora hela och sedan exakt vilken del, ja det viktiga är helheten, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Fakta: Från 28 till 765 nybyggda lägenheter - MKB i siffror
År Vinst Färdigställda bostäder Hyreshöjning
2019 325 miljoner kr 765 1,85%
2018 368 miljoner kr 783 1,75%
2017 335 miljoner kr 520 0,88%
2016 931 miljoner kr varav 589 miljoner kronor är reavinst 544 0,90%
2015 400 miljoner kr 505 1,60%
2014 278 miljoner kr 385 1,40%
2013 272 miljoner kr 28 1,55%
Läs också Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” Efter utbetalningar på nära en halv miljard kronor - nu stoppas vinstuttagen Kommunen vill ta rekordsumma från allmännyttan – ”de vill täcka upp för dåliga affärer”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.