Tryggt när storebror ser dig
Kontroll och kommunikation är viktiga faktorer för att hyresgäster ska känna trygghet i sitt boende, konstaterar Monika Jönsson-Brydsten i sin avhandling.
– Att vara iakttagen av en kameralins är obehagligt. Men om det är någon man känner som tittar kan det kännas tryggt att husentrén eller källarförråden är under uppsikt. Hyresgästen kan även kommunicera med den som bevakar.
– Den personliga integriteten kan skyddas genom avtal med operatörer, hyresvärdar och Hyresgästföreningen, säger hon.
Närpolisen var de enda som fick se kamerabilderna när Svenska Bostäder drog i gång ett IT-projekt i Vällingby utanför Stockholm år 1996.
Monika Jönsson-Brydsten har intervjuat de medverkande hyresgästerna. Fram till sekelskiftet fick ett fyrtiotal boende i försökshuset pröva på den senaste tekniken för vardagslivet.
Bredband installerades i huset. Hyresgästerna fick låna datorer för att kunna beställa olika slags tjänster. I varje lägenhet, och i de gemensamma utrymmen, som tvättstuga, placerades interntelefoner. En elektronisk anslagstavla med information från bostadsbolaget flimrade i trapphallen. Öppna entrédörren kunde man bara göra med elektroniska nycklar.
– Innan projektet satte i gång var det vanligt med inbrott i förråden och att uteliggare övernattade. De elektroniska nycklarna satte stopp för obehöriga. Det blev en lugnare stämning i huset.
– Med interntelefoner och datorer kunde hyresgästerna kommunicera med både andra och sina grannar.
Men tekniska lösningar har svagheter.
– Strömavbrott eller virusangrepp kan inträffa. Därför måste driftsäkerheten och data-supporten vara av toppkvalitet i bostadshusen.
Fotnot: Monika Jönsson-Brydstens avhandling analyserar vad vi tycker är viktigt i vårt boende. Vällingbystudien bygger på intervjuer av de hyresgäster som deltagit i ett IT-projekt. I projektet samarbetade bland andra Svenska bostäder, Ericsson, Hyresgästföreningen och Bredbandsbolaget.