”Tveksamt om hyresrätten är missgynnad”
Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna hävdar att dagens skatteregler missgynnar hyresrätten. Det är ungefär 2000 kronor dyrare per månad att bo i en normaltrea än i en villa eller bostadsrätt, menar dem.
Exempel på orättvisan är att villa- och bostadsrättsägarna får göra rotavdrag och ränteavdrag på lånen när de köper en villa, något som bostadsbolagen inte kan göra. Kritiken ledde till att regeringen tillsatte en utredning som ska se över hyresrättens villkor. En separat utredning ska se över skattevillkoren för hyresrätten.
Moderaternas bostadspolitiska talesperson Anti Avsan anser att hyresrätten är missgynnad på vissa områden men gynnas på andra. När allt vägs samman så kan han inte säga att snacket om att hyresrätten är missgynnad stämmer.
– Jag tycker inte att man utan vidare kan säga att hyresrätten är missgynnad, säger Anti Avsan, som också är ordförande i Huddinge kommuns fastighetsbolag, Huge.
Han hävdar att hyresrätten gynnas på flera sätt: bostadsbolagen får oftast en bättre ränta när de lånar pengar än vad en bostadsrättsägare får, bostadsbolagen kan göra investeringar men behöver inte ta hela kostnaden med en gång utan kan skriva av investeringen på många år. Dessutom kan kostnader i ett fastighetsföretag dras av mot intäkterna på samma sätt som pri-vatpersoner får göra rotavdrag.
– Om hyresrätten är missgynnad och hur det egentligen förhåller sig får utredningarna utvisa, säger han.
Men Reinhold Lennebo, vd på Fastighetsägarna Sverige håller inte med Anti Avsans slutsats.
– Vår rapport visar att skattesystemet gör att den som bor i en hyresrätt får betala mycket mer varje månad än de som bor i en villa eller bostadsrätt, säger han.
Han välkomnar den utredning som finansdepartementet ska sjösätta i vår och som ska fokusera på att utreda skattevillkoren för hyresrätten.
– Det är både bra och nödvändigt att det utreds, säger han.
Barbro Engman, ordförande på Hyresgästföreningen, tycker att Anti Avsan har fel när det gäller till exempel att bostadsbolag skulle få bättre lånevillkor än andra.
– Jag vet att vissa bolag betalar rätt höga räntor, säger hon.