Tydliga regler för kameraövervakning
De kommunala bostadsbolagens organisation Sabo och Fastighetsägarna, som organiserar de privata värdarna, står bakom överenskommelsen som träffats i samråd med Hyresgästföreningen. Den bygger på gällande lagstiftning och tydliggör när kameraövervakning kan vara okej.
Överenskommelsen innebär att kameraövervakning får användas för att förebygga brott och förhindra olyckor, men bara när andra möjligheter är uttömda och aldrig inne i lägenheter. Att övervaka trapphus och hissar får endast göras i undantagsfall, exempelvis då det förekommit grov skadegörelse, inbrott eller allvarligt våld. Kameror i gemensamma utrymmen såsom tvättstugor, garage och soprum anses mer okej, men även då krävs det motiv för övervakningen. Anledningen till att det anses mindre känsligt att övervaka i tvättstugor är att det går att undvika att vistats där, för den som absolut inte vill bli filmad.
– Det är trist att kameraövervakning behövs, men ibland är det enda utvägen. Det här är en bra uppgörelse som gör att fastighetsägare vet när kameror är godtagbart, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.
På vissa punkter går överenskommelsen längre än lagstiftningen. Exempelvis ska det inte räcka med att informera om att kameraövervakning förekommer utan även varför och när på dygnet. Ljudupptagning är aldrig tillåtet.
– Branschöverenskommelsen gör att hyresgästernas integritet stärks. Jag tror inte att vi kommer att få fler övervakningskameror än i dag, och där de finns kommer kamerorna att vara väl motiverade, säger Susanna Skogsberg.
Annons
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.