Annons

Underhåll och försäkring kan höja Ronnebyhus hyror

Ronneby Ronnebyhus fortsätter sitt arbete med att differentiera hyrorna efter läge med 1,0–3,0 procent. Det tycker Hyresgästföreningen är för mycket.

Förra året inleddes arbetet med att genomföra en systematisk hyressättning i Ronneby och Ronnebyhus bostadsbestånd delades in i fem olika områden där hyrorna höjdes olika mycket. Målet är att till i januari 2017 uppnå hyresnivåer som speglar läge, standard och närhet till service, bland annat på ett rättvisande sätt.

– Det pågår för fullt. Vi är inte färdiga alls. Det är i de centrala delarna av Ronneby som vi är hyfsat klara. I de andra delarna är vi inte alls klara, säger Ronnebyhus vd Peter Persson.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Yrkandet inför hyresförhandlingarna spänner därför mellan 1,0 och 3,0 procent med ett snitt på 2,1 procent. Den högsta nivån gäller för Ronnebys centrala delar och yrkandena sjunker i 0,5-procentssteg ju längre ut från centrum bostadsområdena ligger. Lägst höjning vill Ronnebyhus ha för Hjorthöjden och Älgbacken i Ronneby.

Hyreshöjningen vill Ronnebyhus använda till till exempel underhåll, reparationer, löneökningar och fastighetsavgifter. Höjda försäkringspremier sticker ut med en tioprocentig ökning som bland annat beror på ett par bränder. Däremot ökar inte kostnaderna för el, fjärrvärme och andra taxor som ligger oförändrade.

– Kommunen har tagit beslut om att höja borgensavgiften med 0,05 procent, för oss innebär det cirka 300 000 kronor. Sen ser vi att vi har en ökad kostnad för integrationsfrågor. Vi har ökat våra insatser, men det har vi inte tagit med som en ökad kostnad, säger Peter Persson.

Annons
Läs ocksåNya storkravet från Sveriges största allmännytta: ”Oskäligt”

När det kommer många nyanlända behövs extra informationsinsatser och även boskola och tolkhjälp, något som kostar ungefär 200 000 kronor per år.

– Det började vi med redan i år och det har funkat jättebra. Så det kommer vi att fortsätta med. Nu börjar det bli fullt, så nu börjar vi se det faktiska behovet, säger Peter Persson.

Hyresgästföreningen har tagit emot Ronnebyhus yrkande och tycker att det finns utrymme för att sänka det.

Läs ocksåKraftig kritik mot Uppsalahems yrkande: "närmast obegripligt"

– Med hänsyn till det ekonomiska läget med låga räntor och inflationen så är det nog inte vad hyresgästerna förväntar sig, säger Hyresgästföreningens förhandlare Sara Holmqvist.

Annons

Det är högre än andra yrkanden?

– Ja, det är det. Snittet är som i övriga delarna, men det är absolut högt.

Fakta: Hyresyrkanden i Blekinge 2016

Karlskronahem:  1,3 procent

Fastighetsägarna, Karlshamn: 1,48–1,88 procent (i snitt 1,68)

Fastighetsägarna, Olofström: 1,99 procent

Fastighetsägarna, Ronneby: 1,51–2,21 procent (i snitt 1,91)

Fastighetsägarna, Sölvesborg: 1,81–2,21

Fastighetsägarna, Karlskrona: 1,76–2,56 procent

Ronnebyhus: 1,0–3,0 procent (i snitt 2,1)

Läs också Familjedag med skata i fokus Ronnebyhus höjer hyran i februari Växjöbostäder vill höja hyran med sju procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.