Annons

Familjedag med skata i fokus

Ronneby Kvarteret Hjorthöjden i Ronneby levde upp när det ordandes familjedag. Det är några år sedan sist. Och det finns en möjlighet att det blir av även nästa år.

Den nordsvenska brukshästen Monsun, traskar stadigt och drar en stor kärra som är fullastad med barn. Färden går genom bostadsområdet Hjorthöjden i Ronneby.

– Att det här ordnas här på Hjorthöjden är jätteroligt, speciellt för barn, berättar Hisham Alasfari som bor i området.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han står med sin dotter Lojain i den ringlande kön till clownen Bibbi, eller Emmelie Bengtsson som hon egentligen heter. I rask fart snurrar hon till en blomma av smala ballonger.

Pica pica, det latinska namnet för skata, heter familjefesten som arrangerades på Hjorthöjden i början på maj.

Annons

Festen är ett samarbetsprojekt mellan Ronnebyhus, Kulturcentrum Ronneby, Ronneby kommun, Musik i Blekinge, Konst i Blekinge, Slöjd i Blekinge, Biblioteksutveckling, Region Blekinge och Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhetEn kvinna och hennes sambo har i flera år ringt störningsjour och hyresvärd vid ljud i ett hyreshus. Dessutom har de uttryckt sig rasistiskt mot grannar och gjort orosanmälningar. Nu säger hyresvärden upp avtalet med kvinnan – och kräver att de flyttar.

Det är några år sedan det ordnades familjedag på Hjorthöjden.

– Vi tyckte att det behövdes igen för hyresgästerna här. Och det är roligt att få göra detta tillsammans med andra aktörer. Barnen har redan frågat om det blir nästa år igen. Vi kan inte lova något men om det faller väl ut så gör vi detta igen, säger Urban Jönsson från Hyresgästföreningen, som bjuder på bullar och dryck.

Annons

I målarverkstan pågår full aktivitet med fokus på fåglar. Pica pica är nämligen även ett konstprojekt. Förra hösten smyckade konstnären Johan Stenbeck panncentralens betongväggar med muralmålningar av ett skatägg och en fjäder. Under våren har han gjort en gigantisk skata. Och fågeljobb gör även killarna Bilah och Father. Tillsammans kämpar de med att spika ihop en fågelholk. Det är lite skönare att göra det utomhus för inne i snickeriet trängs alla barn som vill spika en holk.

Läs ocksåDomstolen har bestämt – pensionären Anette slipper ha barnfamiljer som grannar: ”Kaos och obehag i kvadrat"Anette Ahlrot vann i hyresnämnden - slipper barnfamiljer som grannar

– Det här är kul, konstaterar de båda två när Monsun sakta går förbi med ett nytt lass av barn.

Läs också Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Vardagshjälten Johnny prisas av landshövdingen: ”Väldigt hedrande”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.