HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kraftig kritik mot Uppsalahems yrkande: ”närmast obegripligt”

Uppsala Hyresgästföreningen är starkt kritisk till att Uppsalahem yrkar en hyreshöjning på 3,5 procent mitt under coronaepidemin, då många hyresgäster får sämre ekonomi. "Osakligt", tycker Uppsalahems tillförordnade vd om utspelet.
Foto: Monika Steczkó/Uppsalahem
Benny Enholm, tillförordnad vd på Uppsalahem, tycker att Hyresgästföreningens utspel om hyresyrkandet är "väldigt osakligt".

Det var i fredags som Hyresgästföreningen gick ut offentligt med kritik mot Uppsalahem. ”Vi ser det som närmast obegripligt att Uppsalahem som är ett av Sveriges mest välmående kommunala bostadsbolag väljer att gå fram med ett så högt yrkande under pandemiåret 2020”, säger Helena Malmberg, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen, i pressmeddelandet och fortsätter:

”Vi förhandlar med ett bostadsbolag som har synnerligen god ekonomi. Ändå vill man höja sina hyror så pass mycket i ett läge där samhället befinner sig i en medicinsk och ekonomisk kris som vi inte upplevt sedan andra världskriget. Förutom tragiken i att människor insjuknar och dör i virus så slås mängder av verksamheter ut ekonomiskt och arbetstillfällen försvinner, vilket i sin tur är på väg att skapa en arbetslöshet av sällan skådat slag.”

Läs ocksåKnuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem

Hyresgästföreningen pekar också på att Uppsalahem under tre månader halverar hyran för småföretagare som hyr lokaler och tycker att bolaget borde visa liknande förståelse för sina bostadshyresgäster.

– Jag tycker att det är väldigt osakligt. Hyresgästföreningen är liksom oss medvetna om att vi måste se till de behov som finns, säger Benny Enholm, tillförordnad vd på Uppsalahem.

Hur motiverar ni yrkandet?
– Vi har gjort ett yrkande på 3,5 procent och det är nivå med de rekommendationer som finns både från Sveriges allmännytta och Fastighetsägarföreningen. Det är dessutom i nivå med vad andra hyresvärdar i regionen har begärt. Vi har enorma utmaningar framöver med renoveringar och vår kostnadsbild ökar mer än inflationen. Vi vet som andra att det pågår en coronaepidemi, men vi måste ta hänsyn till våra kostnader. Vi yrkade 3,5 procent för att vi vill visa att det är så våra behov ser ut, men vi vet ju att det sen blir en förhandling, säger Benny Enholm.

Läs ocksåFörhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster

Borde ni inte ha en långsiktig planering för renoveringar som innebär att ni inte behöver höja hyran med så mycket som 3,5 procent just i år?
– Vi har bara en intäktskälla och det är hyror. Vi försöker bädda för kommande renoveringar precis på det sätt du säger genom det här yrkandet. 3,5 procent är samma som vi yrkade förra året, säger han.

Uppsalahem behöver bland annat renovera sina bostadsbestånd i Eriksberg och Gottsunda de kommande åren.

Medan många andra bostadsbolag höjer sin hyra vid årsskiftet förhandlas Uppsalahems hyra till halvårsskiftet. Förra året strandade hyresförhandlingarna mellan Uppsalahem och Hyresgästföreningen och hyreshöjningen fick avgöras av medlingsorganet Hyresmarknadskommittén (HMK).

Läs ocksåSystrarna har skulder – räddas av att bo tillsammans

Tror du att ni kommer att behöva vända er till HMK i år igen?
– Jag hoppas inte det. Förra året började vi förhandla i mars och hade en överenskommelse klar först till novemberhyran. Det är väldigt trist när det blir så, säger Benny Enholm.

Corona i Hyressverige
Läs också Lisa ville inte bo granne med vägglöss – blev av med tio års köpoäng Virginia blir trakasserad av tonårsgäng – vägras lägenhetsbyte

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.