Annons

Växjöbostäder vill höja hyran med sju procent

Växjö Från första januari 2019 vill Växjöbostäder höja hyran med sju procent för sina hyresgäster. Förhandlingar med Hyresgästföreningen är på gång.

Förutom ökade kostnader för taxor, avgifter, löner och så vidare är det främst dagens underhållsnivå som ligger bakom yrkandet från Växjöbostäder. Det har under flera år legat långt under andra jämförbara bolag med samma åldersstruktur på fastigheterna, enligt Växjöbostäder. Och detta har sin bakgrund i en låg hyresnivå, enligt bolaget.

– När vi jämför oss är det så pass stor skillnad både när det gäller hyresintäkter och underhåll. Det är inte hållbart. Vi ser att vi har årligen 30 miljoner kronor i lägre underhåll än jämförbara bolag. Det här märker vi även när vi pratar med våra hyresgäster genom olika kanaler. Många har synpunkter på just underhållet. Vi måste komma i fatt för hyresgästernas skull, och för att värdesäkra fastigheterna så att de håller på ett bra sätt, säger Maria Säterdal, Växjöbostäders vd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Förra gången parterna hyresförhandlade blev det HMK, hyresmarknadskommittén, som fick avgöra hyrorna för 2017 och 2018. Det blev en höjning på 0,7 procent.

Maria Säterdal har förhoppning om att förhandlingarna denna gång kan landa i en överenskommelse.

– Jag är optimistisk och ser att det kan bli bra förhandlingar. Jag tror att Hyresgästföreningen vill jobba för hyresrättens överlevnad, precis som vi, och det kan vi inte med ett eftersatt underhåll, säger Maria Säterdal.

Annons
Läs också"Hyresförhandlingarna behöver samordnas"

Mats Seglarvik är förhandlingsledare för Hyresgästföreningen Sydost i Växjö.

– Jag tycker att yrkandet är lite väl högt med tanke på vad vi ser i de överenskommelser som redan finns i någorlunda närområde. Det är det hittills högsta yrkandet i vår region så vitt jag vet, säger han.

Hyresgästföreningen har ännu inte kommit med något motbud och Mats Seglarvik vill inte spekulera i vad det kan komma att bli.

Läs också"De 2,6 procent som vi har begärt behöver vi verkligen"

– Det är ett för tidigt skede. Vi har träffat bolaget och fått en genomgång. Men själva förhandlingarna har egentligen inte påbörjats ännu men vi har bokat upp möten under hösten, säger Mats Seglarvik.

Tror ni att ni kommer överens den här gången?

Annons

– Ja, det är absolut vår förhoppning och grundläggande tanke, säger Mats Seglarvik.

För en lägenhet som kostar 5 000 kronor i månaden att hyra i dag skulle den föreslagna hyreshöjningen bli 350 kronor.

Växjöbostäder ägs av Växjö kommun och har totalt 9 000 lägenheter varav 2 100 är studentlägenheter.

Läs också "Ett oförskämt högt krav" "Allmännyttan viktig även i framtiden" ''Använd vinsterna till upprustning''

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.