Annons

Unga experter på hållbarhet

Linköping Vägen till ett mer hållbart samhälle går via barn och ungdomar. Så resonerar kommunen, Stångåstaden och Tekniska verken, som tillsammans utbildar en grupp unga hållbarhetsexperter.
Foto: Jenny Knutsson
, ,

Initiativet att utse tio elever i årskurs sju på Skäggetorpsskolan i Linköping till hållbarhetsambassadörer kommer från Linköpings kommun.

– Kommunen beslutade före sommaren att skjuta till pengar till det här, berättar kommunalråd Nils Hillerbrand (MP).

Läs ocksåSmåstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50En man och en kvinna i Skäggetorpscentrum.

Sammanlagt satsas 250 000 kronor på projektet under två års tid. Till det kommer bidrag i form av personal från de kommunala bolagen Stångåstaden och Tekniska verken. Ungdomarna som anlitas bor alla i Skäggetorp.

Gruppen träffas 14 gånger under läsåret 2016/2017. Under höstterminen ligger fokus på utbildning i hållbarhetsfrågor och det handlar inte bara om miljö, utan även om ekonomisk och social hållbarhet. Därför har eleverna bland annat haft besök av polisen.

När Hem & Hyra hälsar på har Mia Jameson, miljökonsult från företaget WSP, precis haft en genomgång med ett par jeans i fokus.

Läs ocksåSå vill hyresvärdarna göra Berga mer attraktivt

– Vi har tittat på hur många länder som är inblandade i produktionen av ett par vanliga jeans, hur mycket resurser som går åt och hur stor miljöpåverkan det blir. Att odla bomull kräver exempelvis väldigt mycket vatten, säger Mia Jameson.

Uträkningarna som gruppen gör tillsammans ger insikt. Tanken är att eleverna ska sprida det de lär sig till skolkamrater, grannar, familj och vänner.

Annons

– Det handlar om att förändra vårt beteende på ett roligt sätt, säger projektledare Ulrica Melin från Stångåstaden.

Läs ocksåFler felanmälningar när lägenheten blir arbetsplats

Eleverna fick ansöka om att vara med. Det har bland andra Sara Salam och Nour Icaac gjort.

Varför då?

– För att få pröva något nytt, det verkade kul, säger Sara Salam.

– Och för att få veta mer om miljön, fyller Nour Icaac i.

Vad betyder det att vara hållbarhetsambassadör?

– Vi får göra studiebesök och lära oss om vad som är bra och dåligt för miljön så att vi kan berätta det för andra sedan, säger Nour Icaac.

Annons

Vilket är det största miljöproblemet tycker du?

– Cigaretter. Det är dåligt för miljön, för röken är giftig. Sedan är det inte bra för djur som kan äta fimpar som folk kastar omkring sig. Fast det gäller snus också, säger Sara Salam.

Ibland försöker hon och Nour Icaac plocka upp fimpar de hittar på marken och kasta i soporna i stället.

Nästa läsår är tanken att Sara, Nour och de andra åtta eleverna ska vara faddrar åt nästa årskurs hållbarhetsambassadörer.

– Det här är en helt ny försöksverksamhet. Jag vet ingen annan kommun som jobbar på det här sättet, säger kommunalråd Nils Hillerbrand.

Läs också Hyreshöjningen skjuts upp - så här stor blir den Anklagade grannen för olaglig tvätt - nu måste 77-åringen flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.