Annons

Låga kunskaper hinder för hyreskontrakt

Malmö För vissa är vägen till ett eget hem lång, andra behöver bara lite extra råd och stöd. Bostadsrådgivningen är Malmö stads nya vapen mot hemlöshet.

Gamla skulder. Svårigheter att förstå systemet. Svag datorvana. En alltför stor familj. För låg inkomst. Eller av fel typ. Hindren på vägen mot ett eget hyreskontrakt kan vara många. Även om hemlösheten i Malmö minskar för första gången på många år är behovet av hjälp stort.

– Det är helt galet att det är så långt borta för så många att ha ett eget hem i Sverige år 2019, säger Anna Nilsson, en av fem som idag arbetar på Malmös egen bostadsrådgivningen, som drog igång strax före sommaren.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Anna Nilsson och Hidaya Mohamed på Malmö stads bostadsrådgivning. Här tillsammans med sektionschefen Helle Habor.

En bebis gnyr från en barnvagn. Intill sitter en kvinna försjunken över en laptop. Det är förmiddag på bostadsrådgivningen och besökarna är än så länge ungefär lika många som de som jobbar här. En handfull. Här kan den som vill få råd och stöd med att söka bostad. Satsningen är väldigt ovanlig och ett resultat av bostadsbristen. Behovet är stort, även om antalet hemlösa vid kommunens senaste räkning minskade för första gången på många år. Men räknemetoden är snäv, i verkligheten finns det fler än vad siffrorna visar. Det märker bostadsrådgivningen. Många är okända för socialförvaltningen.

– Det är framför allt män i olika åldrar som inte har någonstans att bo över huvud taget. Många vill helst inte berätta var de tillbringar natten, säger Anna Nilsson.

”Många är hänvisade till andrahandsmarknaden och otrygga kontrakt”, säger Anna Nilsson på bostadsrådgivningen.

Hem & Hyras granskning Bostad till varje pris från i våras avslöjade miljonrullningen när Malmö stad löste boende för hemlösa. Det handlade om skenande hyror och dyra lösningar som skulle vara kortsiktiga men som varade i både veckor, månader och år. Kostnaderna i för 2018 slutade på 161 miljoner kronor – enbart för akutboende.

Malmö stad vill nu att fler ska få ett eget förstahandskontrakt. Ett förslag är en gräddfil för barnfamiljer i Boplats Syds kö. En annan väg är just hjälp via den centrala bostadsrådgivningen, som också fungerar som en avlastning för socialtjänsten. Här ska alla medborgare kunna få hjälp och alla ska behandlas lika, oavsett var i staden de bor. Det betonar sektionschef Helle Harbo.

Annons

– Det handlar om likvärdighet. Alla som bor i staden ska ha rätt att få samma hjälp, säger hon.

Ibland handlar det om att få enkla strategier och tips: Vidga ditt sökområde eller sök inte bara bostäder med balkong så blir utbudet större. För andra handlar det om att få tillbaka hoppet när de är på väg att ge upp eller om språkhjälp till ett personligt brev till en potentiell hyresvärd.

Läs ocksåRekord: Hotell till hemlösa för 440 000 kronor per dygn

– Det är en otrolig spännvidd på de som kommer hit. Det är olika typer av människor, i olika situationer, i olika åldrar med olika behov, säger Nina Bliding, som nyligen börjat sitt arbete som bostadsrådgivare.

Hur hittar man en hyreslägenhet? Den som inte vet hur man söker bostad kan få hjälp och råd på Malmö stads bostadsrådgivning som drog igång i maj i år.

Sedan bostadsrådgivningen startade i maj har hundratals Malmöbor hittat hit. De flesta via socialtjänsten. Kraven på att ordna sitt eget boende har hårdnat. Socialtjänstens nya tuffare riktlinjer gör att många av dem som står utan bostad tvingas lösa sin situation själv. Barnfamiljer får beviljat boende en vecka i taget. Den som har en skuld – det räcker med några ynka tusenlappar – måste först bli skuldfri för att kunna bli godkänd för ett förstahandskontrakt. Och många har för låga inkomster för att över huvud taget kunna efterfråga en lägenhet. Marknaden tillhör fastighetsägarna och kraven på den som söker bostad blir därefter.

– Det är jättetufft idag. Många befinner sig en väldigt stressig situation och de med låga inkomster eller skulder är hänvisade till otrygga kontrakt på andrahandsmarknaden. Alla längtar självklart efter trygghet och att hitta en bostad. Vi kan visa dem hur de kan göra eller förklara att det kan vara en längre process att nå dit man vill. Här tar de ett första steg och många är lättade när de går härifrån, säger Anna Nilsson, som också arbetar på bostadsrådgivningen.

Läs ocksåFemdubblade hyror när Malmö stad betalar akutboende till hemlösa

Men det är inte bara de allra mest utsatta som är välkomna. Rådgivningen är till för alla Malmöbor. Hit kan studenter eller pensionärer komma. Eller den som vill ha information om hyresvärdar eller förstå hur hyresmarknaden fungerar. Just äldre, som kanske bor kvar i villan, är en särskild målgrupp. Med mer stöd till den gruppen hoppas staden få igång flyttkedjor. Genom besök hos pensionärsorganisationer och samarbete med hemtjänsten vill bostadsrådgivningen nå fler äldre som kanske inte sökt bostad på många år och som inte riktigt vet hur man gör eller har hängt med i den digitala utvecklingen.

Annons

– Det finns många äldre idag som inte alls har någon erfarenhet av hyresmarknaden, säger Helle Harbo.

En annan grupp som kommer till rådgivningen är unga vuxna. En färsk rapport från Hyresgästföreningen visar att var tredje ung person bor kvar hemma fast de egentligen inte vill. Bostadsrådgivningens erfarenhet är att många ungdomar har låg kunskap om bostadsmarknaden och att de inte alltid vet hur svårt det är att hitta en bostad.

– Vi hoppas kunna knyta kontakter med gymnasielärare och nå ut med informationen den vägen, säger Helle Harbo.

Fakta: Malmö stads bostadsrådgivning växer
Malmö stads bostadsrådgivning har öppet varje tisdag och torsdag.
  • Bostadsrådgivningen är öppen och gratis för alla Malmöbor.
  • Utredningen om en bostadsrådgivning inleddes redan 2015.
  • I maj startade rådgivningen med fyra anställda.
  • Nyligen anställdes en person till. I januari kommer ytterligare förstärkning med en person.
  • Varje torsdag är det öppen sökverkstad mellan klockan 09 och 16 på Fänriksgatan 1.
  • På tisdagar är det individuell rådgivning mellan klockan 09 och 16, på samma adress.
  • Mer information om bostadsrådgivningen hittar du här.
Fakta: Hur hittar jag en bostad?
  • Ställ dig i bostadkön. Så fort du fyller 17 år är det dags att anmäla dig till Boplats Syds kö. Den regionala bostadskön förmedlar lägenheter i och omkring Malmö.
  • Måste du bo i Malmö? Tänk utanför boxen. Ställ dig även i kö hos kommunala bostadsbolag utanför den kommun du tänkt dig i första hand. Idag går det lätt att pendla.
  • Att hitta rätt bostad är en process. Du måste kanske nöja dig med näst bästa och sedan söka dig vidare. Har du ett förstahandskontrakt kan du alltid byta till dig en annan lägenhet.
  • Många privata hyresvärdar förmedlar sina lägenheter själva. Ring runt och förbered ett personlig brev som du kan skicka.
  • Bostadsrådgivningen söker inte bostad åt dig men kan stötta dig på vägen och ge dig tipsen du behöver.
Läs också Malmös barnfamiljer kan få förtur i bostadskön Utdelning: Malmö kräver MKB på 95 miljoner kronor Hemlösa får egen lägenhet i ny satsning – Huddinge kommun inför Bostad först

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.