Annons

Rekord: Hotell till hemlösa för 440 000 kronor per dygn

Malmö Malmö stads kostnader för hotell och liknande dygnsboenden har ökat med 200 procent på tre år. ”Systemet har kantrat”, säger Rikard Vroland, avdelningschef på arbetsmarknads- och socialtjänsten.
Foto: Anders Paulsson
Rikard Vroland, avdelningschef på socialtjänsten i Malmö stad.

Den sammantagna kostnaden för hotell och ”hotelliknande” boende har aldrig tidigare varit så hög i Malmö. I fjor slutade notan på 161 miljoner kronor, trots att stadens styrande politiker utlovat både bättre och billigare lösningar. När vi undersöker kostnaden bakåt i tiden visar det sig att hotellkostnaderna har ökat med 200 procent på tre år.

Hem & Hyra har avslöjat miljonrullningen med skattemedel när Malmö stad köper dygnsboende för hemlösa via mellanhänder. Hyreslägenheter kostar mellan 30 000 och 40 000 kronor i månaden för skattebetalarna. Det är tänkt som tillfälliga lösningar i akuta situationer men pågår betydligt längre.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För tio år sedan kostade nödlösningen 7,5 miljoner kronor, år 2015 hade det stigit till 52 miljoner kronor. År 2018 tickade det iväg 440 000 kronor per dygn. Varje natt bodde i snitt 1 000 hemlösa på hotell på Malmö stads bekostnad.

Akutboendena finns runt om i Skåne. Till dem som fakturerat Malmö stad allra mest hör APTS – som också ingår i vår granskning – och Arlöv park hotell. Efterfrågan är stor och priserna på dygnsboenden blir därefter.

Annons
Läs ocksåFemdubblade hyror när Malmö stad betalar akutboende till hemlösa

– Systemet har kantrat. Socialtjänsten ska egentligen hjälpa särskilt utsatta grupper under mycket korta perioder, ett par dagar upp till några veckor och inte som det fungerar nu. Men i dagsläget tvingas vi köpa in de lösningar som finns, säger Rikard Vroland, avdelningschef inom socialtjänsten i Malmö stad.

Många av de som bokas in akut på hotell och andra liknande ”dygnslösningar” är i första hand drabbade av den strukturella hemlösheten, enligt Malmö stads egna kartläggningar. Det handlar bland annat om barnfamiljer som aldrig har kommit in på bostadsmarknaden, många är nyanlända. De har alltså inga andra sociala problem.
– Det handlar om människor som inte ska bo på stödboenden och då blir hotell och hotelliknande lösningar något man tvingas ta till i brist på alternativ. Socialtjänsten är tvungen att hjälpa till med insatser för den som inte kan lösa sitt eget boende. Men att anskaffa boende till folk på sikt borde inte ligga på socialtjänsten, säger Rikard Vroland.

Rikard Vroland, avdelningschef inom socialtjänsten i Malmö stad, och Sedat Arif (S), kommunalråd och ordförande i arbetsmarknad- och socialnämnden.

Hösten 2017 fick de styrande politikerna i Malmö stad nog av de dyra hotellnotorna. En satsning på fyra miljoner kronor skulle stoppa skenande kostnader för hemlöshet i Malmö. Den tekniska nämnden fick i uppdrag att hitta billigare och bättre lösningar och man inrättade en central bokningscentral. Bokningen av hotellrum skulle inte ligga på enskilda socialsekreterare.
– Det är inte okej att det fortsätter. Det handlar inte bara om kostnaderna utan även om boendesituationen för familjerna som drabbas, sade Sedat Arif (S), ansvarigt kommunalråd, till Hem Hyra då.

Malmö stad köpte i fjor hotellrum på Arlöv park hotel för 26, 5 miljoner kronor.

Bokningcentralen tog under förra året successivt över ansvaret från stadens olika socialförvaltningar. Sedan i höstas sköter de alla bokningar av akutboenden. Anna Sommarmo, enhetschef på bokningcentralen, uppskattar att man genom att pressa ned priserna lyckats sänka kostnaderna sedan november med mellan 15 till 20 procent.

Annons

– Det är en uppskattning. Men vi har en annan helhetsbild och kan ställa olika aktörer mot varandra och på så vis förhandla ner priset, säger Anna Sommarmo.

Fotnot: Med hotell och hotelliknande boende avses hotell, lägenhetshotell, lägenheter och hus som hyrs på dygnsbasis samt vandrarhem, campingstugor och bed & breakfast.

Läs också400 dagar i "tillfälligt boende"

Läs hela vår granskning.

Fakta: Här köper Malmö stad akutboende
Företag Kostnad 2018
APTS 36 155 915 kr
Arlöv park hotell 26 520 054 kr
Rut och Annas fastighetsförvaltning 13 210 810 kr
Vandrarhem 10 999 686 kr
Astoria lägenheter 7 381 502 kr
Assarsson Pionen AB 4 647 478 kr
Rut och Ragnars vandrarhem 3 658 905 kr
Hotell Norrvalla 2 786 179 kr
Torget – vandrarhem och lågprishotell 2 535 850 kr
City room 2 254 470 kr
Night stop vandrarhem 2 089 500 kr
Sibbarps camping, first camp 2 053 736 kr
Hotell Scandic 1 883 116 kr
Röstånga gästgivaregård 1 443 673 kr
Hotel Astoria 1 404 550 kr
Scandic, hotel Segevång 416 593 kr
Living room hotel, APTS 309 230 kr
Hotell Torget, Kävlinge 72 400 kr
Ystad lägenhetshotell 52 313 kr
Läs också Efter miljonrullningen - Malmö stad kräver inte tillbaka överhyra Mellanhanden delar hyreshuset i två Granskning: Lägenheterna som rundar bostadskön i Skåne

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.