Annons

Malmö utreder kommunal bostadsrådgivning

Malmö Just nu tas ett förslag fram till en kommunal bostadsrådgivning i Malmö. Hit ska alla Malmöbor som söker nytt boende på stadens hyresmarknad kunna vända sig.

Tanken är att den planerade rådgivningen ska samla en mängd bostadsfrågor under ett tak. Hit ska den kunna vända sig som är hemlös och har försörjningsstöd, men även den som är bostadssökande student eller pensionär på jakt efter en mindre bostad. En gemensam bostadsrådgivning skulle enligt förslaget vara ett stöd för stadens medborgare som vill ta sig in på hyresmarknaden, förklarar Karin Andersson, utvecklingssekreterare på stadskontoret som varit med och tagit fram förslaget.

– Den ska också kunna avlasta stadens socialkontor som idag lägger orimligt stora resurser på boenderådgivning och på att leta olika former av boendelösningar, säger Karin Andersson.
För den som söker nytt boende i Malmö finns förutom Boplats Syd en rad sajter att hålla reda på, och många hyresvärdar har sina egna kösystem. En kommunal bostadsrådgivning skulle också kunna ge praktisk hjälp till den som behöver tips och råd att hitta de olika vägar som finns till ny lägenhet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag tycker att Boplats Syd har en roll att fylla genom att de arbetar aktivt med att knyta fler hyresvärdar till sig och därigenom få fler lägenheter att förmedla, säger Karin Andersson.

Annons

Den nya verksamheten ska också kunna ge praktisk hjälp och information till de som tar sina första steg på hyresmarknaden. En stor del av Malmös befolkningsökning består idag av unga som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden och nyanlända i Sverige, som inte känner till regelverken.

Enligt förslaget som kommer att behandlas politiskt i början av nästa år ska bostadsrådgivningen vara kopplad till kommunens budget-och hyresrådgivning, men inte alls vara knuten till socialtjänsten.
– Det är jätteviktigt för att rådgivningen ska kunna nå ut till många, ingen ska dra sig för att gå dit. Idag ses det ofta som skämmigt att vända sig till socialtjänsten, säger Karin Andersson.

Annons
Läs ocksåGratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostarEn tvådelad bild. Ett porträtt på en man med glasögon och grått hår. En kö av Duplo-figurer.
Läs också Dömde skattefuskarens förklaring - ville lura till sig ett lägenhetskontrakt Monica tvingades acceptera 700 000 för att flytta - BRF-värd blev mardröm: "Orkade inte längre" Ljög om jobb – döms till böter för lägenhetsfusk Vd:n för Boplats Syd går i pension - ny chef rekryteras från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.