Unikt beslut – hyresgäst får skatta för svart lägenhetsbyte
Ärendet är så unikt att Skatteverkets handläggare själva inte känner till om det ens förekommit något liknande i Stockholm. Unikt är det också eftersom delar av ärendet grundar sig i ett godkänt lägenhetsbyte med en av allmännyttiga Micasas lägenheter – som senare rivits upp då det tros ha kopplingar till en person med anknytning till det världsomtalade helikopterrånet mot G4:s värdedepå i Västberga i september 2009. Det ärendet, som fortfarande ligger för behandling i hyresnämnden, går i korthet ut på att polisen tipsat Micasa om att fel personer flyttat in jämfört med de som skrivit kontrakt.
Nu har även Skatteverket nåtts av ett tips som ligger till grund för det ovanliga beslutet att upptaxera en annan man som har en central roll i det som misstänks vara en relativt komplicerad byteshärva.
Enligt Skatteverkets utredning bodde mannen och hans fru i en femma om 120 kvm på Hornsgatan i Stockholm. Den bytte de till en tvåa på Gullmarsplan. Orsaken skulle vara att paret låg i skilsmässa och behövde mindre. Bytet godkändes men efter närmare granskning i efterhand stämde inte uppgifterna särskilt bra. En tredje person, en kvinna, skriver sig på lägenheten på Gullmarsplan och nu uppges det att hon bor med mannen som skilt sig. I själva verket skiljer han sig inte utan skriver sig på en lägenhet i Vega med sin fru som han fortfarande till dags dato är gift med.
När Skatteverket nu tittar på mannens kontohistorik ser de att han mottagit 400 000 kronor från kvinnan som flyttade in på Gullmarsplan. Skatteverket har även kartlagt mannens kortinköp för att fastställa var han befunnit sig under de perioder han påstått sig bo på olika adresser. Det överensstämmer dåligt.
Under utredningen påstår kvinnan på Gullmarsplan att pengarna varit ett lån men det tror inte Skatteverket på utan skriver i sitt beslut:
– … utan en ersättning för ett skenbyte av hyresbostäder med tre inblandade parter, där syftet bland annat varit att NN ska få hyresrätten till lägenheten på Gullmarsplan.
Torsten Bjerselius, sektionschef säger att ärendet är ovanligt och att han inte känner till något tidigare, men att han ser fram mot möjligheten att driva fler liknande ärenden.
– Vi är beroende av tips och dokument. Om det kommer in mer sådant kan vi göra det, säger han.
Sara Björkeholm är anlitad som Micasas juridiska ombud i det aktuella fallet med helikopterrånaren. Det är pågående och därför vill hon inte kommentera det, men hon känner till många fler fall där det finns tydliga uppgifter om svarta affärer. Både vittnesuppgifter i hyresnämnd och hovrätt men också som rena erkännanden. Även hon ser en möjlighet att fler ärende ska kunna drivas i framtiden.
– Jag hoppas att det här inte är ett engångsbeslut, säger hon.
Mannen som upptaxerats med 400 000 kronor har hittills inte överklagat beslutet. Vinner det laga kraft ska han betala 169 624 kronor.