HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

”Väldigt bra för pengarna” – supervärden tvingas flytta efter svartuthyrning

Dalarna Borlängebon var en superhost på Airbnb. Men han hyrde ut sin lägenhet utan tillstånd från värden. Nu mister han hyreskontraktet.
Airbnb och pengar.
Foto: Gry Ellebjerg/Pixabay

”Ljus och rymlig samt ren lägenhet. Lätt att ta sig till centrum. Lätt incheckning och ett lugnt område. Väldigt bra för pengarna :).”

Omdömena om Borlängebon och hans lägenhet på uthyrningssajten Airbnb verkar enbart ha varit positiva.

Läs ocksåTrots regeländring: Bilmusiken fortfarande ett problem – här har polisen utfärdat böter

Så var han också en så kallad superhost – en person som enligt Airbnb är ”ett lysande exempel på hur en värd bör vara”.

Fick ett tips

Det fanns dock ett problem – mannen hyrde ut sin tvårummare utan att ha tillåtelse från hyresvärden, kommunala Tunabyggen.

Men i oktober förra året fick bostadsbolaget reda på den olovliga uthyrningen.
– Vi fick ett tips om det, berättar Svante Ask som är områdeschef på Tunabyggen.

Läs ocksåMän förfalskade intyg för att få bo kvar i studentlyorna – så olika agerade polisenExteriörbild på Öbos huvudkontor. Infällt i bilden syns två svarta silhuetter med texten "Går fri" respektive "dömd" under.

Minst sju gånger hade lägenheten hyrts ut med start i maj 2021. Vid de här tillfällena bodde Borlängebon i grannlägenheten, närmare bestämt hos sin dåvarande sambo. Kvinnan har bekräftat att de bodde ihop.

Hotellverksamhet

Upptäckten ledde till att mannens hyreskontrakt sades upp, något som han protesterade mot. Tunabyggen tog därför saken till hyresnämnden – där bolaget nu har fått rätt. Nämnden slår fast att uthyrningen har skett under former som påminner om hotellverksamhet.

Annons

Men det blev inte en total seger för Tunabyggen. Bolaget hävdade nämligen att mannen även hyrt ut sin lägenhet olovligt under nästan två och ett halvt års tid. Det skulle enligt bostadsbolaget inte ha skett via Airbnb utan här handlade om vanlig svartuthyrning och under en sammanhängande period.

Läs också800 lägenheter upptäckta i svartuthyrning: pensionär skrev på hyreskontraktet - och flyttade utomlandsRöd Öbo-logga mot svart bakgrund och en strand med solstolar och parasoll

Hyresnämnden ansåg dock inte att Tunabyggen kunde bevisa det här påståendet.

Bild på ingången till Tunabyggens kontor. Blommor i förgrunden.,
Tunabyggen har tidigare inte haft något ärende som rör Airbnb, men svartuthyrning av bolagets lägenheter är inte ovanligt.

Måste flytta på en gång

Uthyrningen via Airnbnb räckte dock för att mannen nu måste flytta med omedelbar verkan.

Bolaget sade även upp den före detta sambons hyreskontrakt, eftersom man hävdade att hon var med på upplägget att hyra ut via Airbnb.

Det bestred kvinnan. I ett mejl till hyresnämnden förklarade hon att hon enbart hade ansvar för sin lägenhet, inte för sin dåvarande sambos. Men kvinnan stod omnämnd i kommentarerna på Airbnb och när svartuthyrningen upptäcktes valde hon att flytta självmant.

Inte polisanmält

Det är numera olagligt att hyra ut en lägenhet i andra hand om man saknar tillstånd och samtidigt tar ut överhyra. Maxpåslaget på den ordinarie hyran är 15 procent om bostaden är möblerad.

Men hur mycket mannen tog betalt och hur mycket han har tjänat på uthyrningen har Tunabyggen inga uppgifter om.
– Nej, men nog tror jag att han tog ut mer än 15 procent. Men det är inget som jag vet utan bara mina spekulationer, säger Svante Ask.

Annons

Men ni har valt att inte polisanmäla?
– Ja, bevisningen räcker inte för det.

Har ni haft något liknande fall tidigare?
– Nej, inte med Airbnb. Däremot finns det Facebookgrupper och en hel del sajter där man kan se att bostäder från vårt bestånd hyrs ut olovligt. Det är tyvärr alltför vanligt, säger Svante Ask.

Susanna Karlevill, vd på Kopparstaden.

Första fallet i Dalarna?

Det är ovanligt att hyresgäster utanför de tre storstadsområdena mister hyreskontraktet på grund av otillåten uthyrning via Airbnb. Med stor sannolikhet är Borlängebon det första fallet i Dalarna som hyresnämnden i Västerås har hanterat. En sökning i olika databaser ger ingen annan träff än just Borlängebon och nämndens två hyresråd, Anders Gustavsson och Hans G Johansson, kan inte påminna sig något annat ärende med Dalaanknytning.

Men Susanna Karlevill – vd för kommunala Kopparstaden i Falun – utesluter dock inte att man kan stöta på liknande fall:

”Jag är inte så naiv att jag inte tror att det finns hos oss på Kopparstaden, men vi har hittills inte haft några ärenden kopplat till detta. Grannar brukar vara bästa källan till information i den här typen av ärenden, men som sagt ingen har hittills hört av sig. Jag brukar även själv gå in på appen för att se om några av våra lägenheter är med.” skriver hon i ett mejl till Hem & Hyra.

Läs också Riskerar vräkning för att han matar fåglar: ”Jag behöver någon att bry mig om” Över två år med mögligt tak – nu hotas värden med 100 000 kronor i vite

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.