Annons

Uppmaningen till kommunerna: Sätt igång och bygg!

Nyheter Regeringens nya miljardstöd ska ge skjuts åt byggandet av hyresrätter – men det räcker inte. Kommunerna måste också ta sitt ansvar, uppmanar Hyresgästföreningen i en ny kampanj.

– Kommunerna har verktygslådan för att få fart på byggandet, men de måste både vilja och våga använda den, säger förbundsordföranden Marie Linder.

I 33 av landets kommuner kommer Hyresgästföreningen under den kommande veckan att ställa ut dörrar försedda med den retoriska frågan ”Kan man bo här?”. Tanken är att få igång ett samtal om bostadsbristen och göra något åt trögheten och oviljan att växa som enligt Hyresgästföreningen tycks finnas i många kommuner.

Den första dörren, i jättestorlek, placerades på torsdagen ut på Norrmalmstorg i Stockholm, där den väckte viss uppmärksamhet. Och det är meningen, för diskussionen måste komma igång, och press behöver sättas på kommunerna, säger Marie Linder.

– Det är otroligt viktigt att de ser till att det finns mark som man kan bygga på. Utan tillgänglig mark till rimlig kostnad går det inte att bygga hyresrätter som folk har råd att flytta in i.

Annons

Hyresgästföreningen och flera andra organisationer har i många år poängterat behovet av att återinföra en statlig investeringsstimulans för att få igång byggandet av hyresrätter. Därför jublades det på många håll när regeringen för två veckor sedan avslöjade sina planer: upp till 3,2 miljarder kronor per år i stöd till byggprojekt som motsvarar kraven, vilket bland annat innebär rimliga hyror, energieffektivitet och öppen förmedling.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Ytterligare pengar avsätts för bland annat energieffektiviseringar i miljonprogrammen och stöd till äldrebostäder, vilket gör att det totalt rör sig om satsningar på 6,7 miljarder kronor. Pengarna tas från rotavdraget, som reduceras kraftigt.

Det är bra att regeringen tar ett kliv för att minska ojämlikheten i hur de olika boendeformerna behandlas, säger Marie Linder.

Annons

– Men samtidigt tycker jag att man ska påminna om att den här reformen handlar om 6,7 miljarder. Det ska man ställa mot de 33,3 miljarder som man fortfarande subventionerar det ägda boendet med i form av räntesubventioner och rotavdrag.

Läs ocksåHyresgäster slipper chockhöjd hyra – bankbolag får rätt till 40 miljoner i statligt bidragUtsnitt av tre översta våningarna på ett hus sett snett nedifrån. träfasad och balkonger åt vänster, gaveln i grått material åt höger. Blå himmel med ett litet moln i bakgrunden. Hyresgäster i tre hus i Rickomberga riskerade kraftiga hyreshöjningar på grund av en rättstvist runt om fastighetsägaren hade rätt till statligt investeringsstöd.

Läs också Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något” Bankbolag tvistar om 40 miljoner i investeringsstöd för hyreshus – kan drabba hyresgästerna Livias lägenhet byggdes utan bidrag - så mycket mer får hon betala Evert Saffo, Hyresgästföreningen: ”Synd att stödet försvann även om det inte alltid träffade rätt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.