Annons

Bankbolag tvistar om 40 miljoner i investeringsstöd för hyreshus – kan drabba hyresgästerna

Uppsala Hyresgästerna har sen länge flyttat in i de tre husen i Rickomberga i Uppsala, men investeringsstödet på nästan 40 miljoner kronor hänger ännu i luften. Turerna kretsar kring om fastighetsägaren har ställt för höga inkomstkrav. Om stödet uteblir kan hyresgästerna räkna med kraftigt höjda hyror.
Två hus i sex-sju våningar med avskalade gråbeige betongfasader mot gatan och träfasad med balkonger in mot gårdarna. Ytterligare ett hus i bakgrunden. Gränskande träd, bland annat en stor björk längst till höger i bild. Det är ännu oklart om investeringstödet för husen i Rickomberga kommer att betalas ut.
Foto: Petra Marandi Roos
Det är ännu oklart om bankbolaget SEB Trygg Liv kommer att få 39 664 327 kronor i investeringsstöd utbetalt för tre hus i Rickomberga i Uppsala - och om hyresgästerna får höjd hyra. Huset längst bak i bild är ett äldre hus.

Tanken med det statliga investeringsstödet var bland annat att uppmuntra bolag att bygga lägenheter där fler hade råd att bo. Gamla Livförsäkringsaktiebolaget SEB Trygg Liv som äger hyreshusen i Rickomberga har fått backa på sina inkomstkrav – mer än en gång. Bolaget är en del av bankkoncernen SEB och investerar i hyreshus som ett av flera sätt att förvalta sina kunders pengar (se faktaruta).

När bolaget och Hyresgästföreningen förhandlade hyran skrev de in två alternativ i överenskommelsen. Dels den lägre nivå som alla fastighetsägare måste hålla sig till för att kunna få investeringsstöd, dels en högre så kallad presumtionshyra som utgick ifrån byggkostnaderna utan investeringsstöd. Skulle det bli så att SEB Trygg Liv inte får investeringsstödet utbetalat kommer bolaget därför få rätt att göra rejäla hyreshöjningar.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Godkände inte bidrag och vikariat

Själva hyran i de tre husen var tillräckligt låg för att få investeringsstöd, det var inte där skon klämde. Men länsstyrelsen påpekade att försörjningsstöd, bostadsbidrag och bostadstillägg ska räknas in som inkomster enligt Boverket. Det hade inte SEB Trygg Liv gjort, men började då göra det. Länsstyrelsen tyckte fortfarande att kraven var för höga; personer med vikariat, visstidsanställning och provanställning borde till exempel få hyra lägenhet. Då ändrade SEB Trygg Liv sina inkomstregler igen.

Frågan är om det är tillräckligt. De första hyresgästerna hade nämligen redan flyttat in i husen.

Annons

Domstolen gav SEB Trygg Liv rätt

Länsstyrelsens beslut kom i september förra året. Myndigheten vägrade att betala ut stödet eftersom bankbolaget hade förmedlat lägenheterna ”med orimliga krav på hyresgästens ekonomi”. Att bolaget sänkt kraven senare hjälpte inte. Det gick inte att rätta till i efterhand. Bolaget hade helt enkelt inte rätt till de nästan 40 miljoner kronor det hade räknat med när husen byggdes, enligt länsstyrelsen.

Men SEB Trygg Liv höll inte med och överklagade beslutet. Bolaget påpekade bland annat att det enligt regeringens förordning var vid tidpunkten för utbetalningen av pengarna som alla villkor om inkomstkrav och annat skulle vara uppfyllda, inte vid själva uthyrningen. Och att regeringens förordningar väger tyngre än myndigheters föreskrifter. Förvaltningsrätten gav SEB Trygg Liv rätt.

Länsstyrelsen fick i uppgift att pröva om de andra kraven var uppfyllda, så att pengarna kunde betalas ut. Men historien tog inte slut där. Länsstyrelsen överklagade domen och väntar nu på avgörande hos kammarrätten i Stockholm.

Halvkroppsporträtt på Marcus Kjellin som står längst till höger i bild i en mörkblå skjorta. I bakgrunden syns ett bostadshus.
Marcus Kjellin, förhandlingsstragteg på Hyresgästföreningen, berättar att det finns en skyddsregel som ger hyresgäster rätt att begära att stora hyreshöjningar trappas in successivt.

Risk för kraftigt höjda hyror

Det är mycket som står på spel för hyresgästerna. Skulle det bli så att SEB Trygg Liv inte får stödet är det den högre hyresnivån i överenskommelsen med Hyresgästföreningen som gäller. En tvårumslägenhet på 45 kvadratmeter som idag har en hyra på 6988 kronor skulle till exempel få en höjning på runt 1650 kronor i månaden.

Annons

– Hyresvärden måste i så fall begära en villkorsändring av varje enskild hyresgäst som nu har en lägre hyra. Man kan inte vägra betala den högre hyran, men däremot kan man som hyresgäst begära att den inte höjs med hela beloppet på en gång. Det finns en skyddsregel i hyreslagen som innebär att stora hyreshöjningar ska trappas in under flera år, säger Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen.

Bolaget vill inte svara på frågor

Hem & Hyra har upprepade gånger sökt SEB Trygg Livs vd Nils Henriksson, men han har avböjt en intervju via Johanna Helsing Martin, pressansvarig på SEB. Hon motiverar det med att det gäller en pågående rättsprocess, trots att flera av frågorna Hem & Hyra skickade via mejl inte rörde själva rättsprocessen.

Fakta: SEB Trygg Liv förvaltar hundratals miljarder kronor
  • Gamla Livförsäkringsaktiebolaget SEB Trygg Liv är en del av bankkoncernen SEB. Alla aktier i bolaget utom en ägs av ett dotterbolag till SEB. Den sista aktien ägs av Trygg-Stiftelsen. SEB:s största ägare är i sin tur familjen Wallenbergs bolag Investor. En mängd andra bolag har också aktieposter.
  • SEB Trygg Liv erbjuder bland annat tjänstepensioner, privata pensionsförsäkringar, kapitalförsäkringar och sjukförsäkringar. Bolaget placerar kundernas pengar i aktier, räntebärande värdepapper och fastigheter.
  • 31 december 2022 uppgick de placerade pengarna enligt årsredovisningen till 178 miljarder kronor.
  • Bolaget har inte tagit emot några nya kunder sen 1997 och ska på sikt avvecklas.
Fakta: Investeringsstödet har avskaffats
  • Det statliga investeringsstöd för hyresbostäder och bostäder för studerande infördes i november 2016 och avskaffades genom ett riksdagsbeslut 2021.
  • Stödet kan fortfarande delas ut, men bara till fastighetsägare som ansökt om stöd senast den 31 december 2021 och beviljats stöd senast 2022.
  • Tanken med investeringsstödet var bland annat att uppmuntra byggande av lägenheter med lägre hyror. Bostäderna skulle också vara mer energieffektiva än annan nyproduktion.
Läs också Pernilla drogs inför rätta för hundralappar med kommunens knivskarpa gräns: “Ingen hittar en sån lägenhet” Livias lägenhet byggdes utan bidrag - så mycket mer får hon betala Evert Saffo, Hyresgästföreningen: ”Synd att stödet försvann även om det inte alltid träffade rätt” Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter Stödet som ger miljonärer lägre hyra – så spenderades statens bostadsmiljarder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.