Urspårat grannbråk slutade på akuten
Det var tropisk värme. Faktum är att det inte har varit så varmt under juni månad sedan 1889 och just den här natten, förra sommaren, lade luftkonditioneringen av i en lägenhet i Lund. Hyresgästen stod ute i loftgången och försökte få igång luftkonditioneringen igen för att få lite svalka i den varma natten. Samtidigt kommer grannen hem efter ett sent jobbpass.
De båda hyresgästerna bor vägg i vägg med varandra i loftgångshuset och har båda anklagat varandra för störningar tidigare. Den här natten slutar det på akuten.
Den ena grannen säger sig ha sett en hotfull gest mot halsen, den andre har uppfattat en blänkande kniv. Ordväxling uppstår. Ett par knytnävsslag har utdelats när den ena hyresgästen tar upp en kniv, eller så kanske det är en nyckel. Grannen värjer sig med händerna och plötsligt börjar det blöda kraftigt från hans hand. Då blir båda rädda.
Hyresgästen som höll i den eventuella kniven bjuder in den skadade till sig, tvättar av och plåstrar om honom innan den skadade åker vidare till akuten och blir sydd. När offret kommer hem hittar han choklad och blommor utanför dörren. Några dagar senare knackar grannen på och ber om ursäkt. Men gjort är gjort. Polisanmälan upprättas och åklagaren beslutar att åtala hyresgästen för misshandel.
Lunds tingsrätt konstaterar nu i en dom att våld har utövats, men att det handlat om nödvärn. Åtalet ogillas därför, men enligt domen kommer hyresgästen ändå att betala ett skadestånd på 5 000 kronor till den knivskurna grannen, eftersom grannen trots allt blev skadad.
- Som hyresgäst får du stå ut med ganska mycket vad det gäller normala ljud i en fastighet. Man får inte störa sina grannar. Men barn som leker och har kolik och gråter dygnet runt är inte en störning i lagens mening, så det får man helt enkelt tåla.
- Däremot – det är inte okej att en hund står och ylar timme ut och timme in. Och man får inte spela musik jättehögt, inte ens på dagtid. Får man dessutom en tillsägelse från sin hyresvärd så bör man rätta sig efter det.
- Upplever man att man störs kan man säga till sin hyresvärd. Man kan också ringa störningsjouren. Om störningsjouren tvingas rycka ut kan de som stör tvingas betala den kostnaden.
- Upprepade störningar kan leda till uppsägning.