Annons

Carina spinner storys av grannarnas bråk

Västernorrland En gammal novell i en byrålåda, ett skämt vid julbordet eller ett inlägg på Facebook om en jävel till granne. Det är stoff som får Carina Aynsleys sinnen att vakna och inspirera till nya böcker. Och de som bidrar till resultatet får en bok i brevlådan som tack.
Foto: Micael Lindberg
Skrattretande skribent. Carina älskar humor och skriver gärna skrönor, men med ett djupare budskap.

Du har gett ut flera romaner och noveller. Nu skriver du på en serie med temat grannar som röd tråd. Varifrån kom den idén?
– En vän hade, liksom i böckerna, flyttat till Finland för kärlekens skull, men plågades av en granne ”from hell”. Hon skrev på sociala medier om hans tilltag och inläggen var väldigt underhållande – även om hon naturligtvis var väldigt arg och less på honom. Jag fick lov att skriva om hennes upplevelser och det blev upprinnelsen till den här romansviten. Jag har skrivit två böcker i serien, men det blir åtminstone en … eller två böcker till.

Hur inspirerande är dina egna grannar då?
– Alla slags människor och berättelser ­inspirerar. För mig är det viktigt att ”trampa asfalt”, alltså komma ut bland folk på gatorna och umgås socialt. Ibland snappar man upp ett intressant ord eller uttryck, då brukar jag snabbt skriva ner det i mobilen och skicka till mig själv. En gång drog en man ett ironiskt skämt om sig själv vid ett julbord, det bidrog till en detalj i manus och jag skickade honom ett ex av boken sedan som tack. En annan gång hittade jag av en slump en gammal novell i en byrålåda som jag tyckte var spännande att utveckla.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hur är du själv som granne?
– Jag vill tro att jag nog är rätt hänsynsfull, tyst och snäll. Jag har bott i många lägen­heter som varit dåligt isolerade och jag tror det är viktigt att man tänker på att ens eget golv är någon annans tak. Ett stamp i golvet kan låta som en dynamitgubbe för den under. Men grannsämja handlar mycket om ­personkemi också ju. Funkar det så kan man bli goda grannar som krattar gården tillsammans, ­grillar korv eller tar en fika ihop.

Har du haft någon granne ”from hell”?
– De värsta grannarna jag haft var faktiskt i Sundsvall. Vi bodde i ett område där det var ”lite av varje” kan man säga. Det fanns en hel del knarkare i huset som gjorde livet surt för oss andra. Vi valde att flytta till slut. Men kanske är det otrevligaste minnet ändå, från en annan bostadsort, när jag kom hem en helg och upptäckte att min uteplats var fullkletad med matvaror. Jag gjorde en polisanmälan och två vaktisar hade ett par timmars jobb med högtryckstvätt för att få bort allt gegg. Vi fick aldrig veta vem som var skyldig eller hur det hade gått till, men det blev bra stoff i en roman.

Hur ser ditt drömboende ut?
– Som vi bor nu. Jag och min man hyr en hästgård på landet utanför Sundsvall. Och så har jag en lägenhet i Gävle, när jag är där brukar jag ta långa promenader som en paus i skrivandet. Men jag älskar värme och kan ju tänka mig en flytt, till Grekland till exempel.

Annons
Läs ocksåGrannens hundar retade upp hyresgäst – kan vräkas för misshandel av matte

Vad gör du i sommar?

– Jag ska ägna flera veckor åt att turnera runt med andra författare i Norrland och i Gävletrakten för att lansera böcker.

 

Läs ocksåHyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhetEn kvinna och hennes sambo har i flera år ringt störningsjour och hyresvärd vid ljud i ett hyreshus. Dessutom har de uttryckt sig rasistiskt mot grannar och gjort orosanmälningar. Nu säger hyresvärden upp avtalet med kvinnan – och kräver att de flyttar.

Hem & Hyra lottar ut tre bokpaket med de två första delarna av Carina Aynsleys serie ”Grannar”.

Annons

Skriv till oss och berätta om Ditt särskilda grann­minne!

Antingen via brev till Hem & Hyra, Torggatan 9, 3 tr, 852 32 Sundsvall, eller via mejladressen norrland@hemhyra.se.
Senast 1/9 2022.

Fakta: Carina Aynsley

Ålder: 60 år.
Bostad: Hyr en hästgård i Nolby, Sundsvall. Lägenhet i Gävle.
Arbete: Förutom att skriva jobbar jag i bokhandel och som skrivtolk för hörselskadade. Innan pandemin jobbade jag i flera år i Nepal som volontär på ett barnhem för flickor som tidigare levt på gatan.
Aktuell med: Boken ”Grannar… hämndens timma”, en fristående uppföljare av ”Grannar… i nöd och lust”. Böckerna utspelar sig i Koskenjärvi i norra Finland och i Gävle.

Läs också Domstolen har bestämt – pensionären Anette slipper ha barnfamiljer som grannar: ”Kaos och obehag i kvadrat" Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.