Annons

Attackerade granne med kniv – blir av med lägenheten: ”Då åker man ut”

Nyheter Mannen attackerade en granne med kniv så att blodet sprutade och släpade sitt offer uppför trapporna. Trots att han inte är dömd blir han nu av med sin lägenhet – eftersom det skedde i trapphuset. "Ribban ligger mycket lägre när det rör sig om hyreskontraktet", säger Hyresgästföreningens jurist Zeljko Kranjec.
Foto: Polisen, Hyresnämnden
Efter angreppet fann polisen blod i trapphuset i fastigheten på Hisingen i Göteborg.

En kvinna som var på besök i hyreshuset på Hisingen i Göteborg i våras fick en omtumlande upplevelse. Hon hörde gap och skrik från trapphuset och började gå upp för trapporna.

På andra våningen såg hon blodstänk på väggen. Samtidigt hörde hon en kvinnoröst som skrek ”hjälp, ring polis och ambulans!”. Hon sprang då till sin väninnas lägenhet och tillkallade hjälp.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När polisen anlände till platsen var trapphuset tomt, med tydliga blodspår på två våningsplan. En granne påträffades i sin lägenhet med en knivskada på underarmen och den misstänkte gärningsmannen hade återvänt till sin lägenhet.

Händelsen utspelade sig i området Svartedalen på Hisingen i Göteborg.

Skulle slänga sopor

Exakt vad som hänt är inte fastställt. Enligt vittnesmål ska de två männen i huset haft en pågående konflikt och stött på varandra i trapphuset när den ene skulle slänga sopor.

Gärningsmannen, en 63-årig hyresgäst, ska då ha attackerat sin granne med en fickkniv. Offrets inneboende, en 24-årig kvinna, hörde ropen på hjälp och sprang ut ur lägenheten. I trapphuset fann hon sin bostadskamrat liggande på marken, medan gärningsmannen med tag om hans hår drog honom upp för trappan.

Läs ocksåTrakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hemEtt bildmontage med ett hyresavtal, en dörrklocka och en siluett av en kvinna.

Kvinnan försökte befria den knivskurne mannen och lyckades till slut slå kniven ur gärningsmannens hand. Hon släpade därefter den skadade mannen ner för trapporna och in i hans lägenhet, i tro om att han var död.

Annons

Polisutredningen pågår fortfarande, men redan nu har gärningsmannen fått ett straff utdelat. Eftersom han attackerat en granne i fastigheten räknas händelsen även som en störning.

Mannen som attackerades återfick medvetandet och fick armen sydd på sjukhus.

Hyresnämnden konstaterar att 63-åringen genom handlingen gjort sig skyldig till en särskilt allvarlig störning i boendet. Övriga grannar känner efter angreppet känt en stark oro för honom och för vad han är kapabel till.

Vid särskilt allvarliga störningar kan man förlora hyreskontraktet direkt, utan någon tidigare varning. Den 63-åringe mannen måste därför flytta ut.

”Tuffare tag”

Enligt Hyresgästföreningens jurist Zeljko Kranjec spelar det ingen roll om mannen senare blir friad för brottsmisstankarna.

– Hyresnämnden gör en helt fristående bedömning utifrån sina förhör och bevisning. Man behöver inte bli dömd för brott för att åka ut.

Annons
Läs ocksåVictorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!"
Om ett brott begås i anslutning till bostaden kan man förlora kontraktet, berättar Hyresgästföreningens jurist Zeljko Kranjec.

För att dömas för ett våldsbrott i domstol krävs betydligt starkare bevisning jämfört med att förlora kontraktet i hyresnämnden, resonerar han.

– I hyresnämnden är det tuffare tag, ribban ligger mycket lägre när det rör sig om hyreskontraktet. Och om man överklagar gör även hovrätten en egen bedömning av omständigheterna.

I vanliga fall måste händelsen dock ha utspelat sig i anslutning till fastigheten, säger Zeljko Kranjec. Till det räknas bland annat gården, trapphuset och själva lägenheterna.

– Det finns fall där hyresgäster använt lägenheten för kriminell verksamhet som koppleri eller narkotikahandel. Då åker man ut.

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Grannens hundar retade upp hyresgäst – kan vräkas för misshandel av matte Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.