Utbudet av tillval skiljersig mellan bolag

Halmstad Anna-Lena Sparf är beredd att betala för att fräscha upp sin lägenhet. Och hennes hyresvärd har ett stort utbud. Andra har mindre.
Anna-Lena Sparf besökte HFAB för att se hur mycket det skulle kosta att byta ut gamla golv. Foto: Gry Berglind.

Det kommunala bostadsbolaget HFAB i Halmstad har ett stort utbud av så kallade tillval. Anna-Lena Sparf är en av de som finns på plats när Hem & Hyra besöker bolagets kundcenter. Hon ska flytta och vill veta om hon kan snygga till sin nya lägenhet. Medan hon väntar på sin tur tittar hon på några golvprover som hänger på en vägg.
– Jag vill fräscha upp lite, men jag vet inte hur mycket som finns i fonden, det är det som styr.

HFAB har ett system där hyresgästerna har en fond som via hyran samlar pengar som ska gå till renoveringar. Men oavsett om det finns pengar eller inte i den kan man göra tillval.
 – Tapeterna är inte så roliga och golven halvtråkiga, säger Anna-Lena Sparf om lägenheten hon ska flytta in i. Hon är beredd att betala.
– Men det får vara inom rimliga gränser, inte mer än en tusenlapp i månaden, säger hon innan det är hennes tur att prata med personalen.
De olika systemen för att själv sätta sin prägel på sin lägenhet, och betala för det, skiljer sig åt mellan olika bostadsbolag. Populära tillval är exempelvis diskmaskin och inglasning av balkong.
– Vitsen är att hitta tillval som höjer standarden men hyrorna får inte sticka iväg, säger Tomas Gustavsson på Fabo i Falkenberg.

Läs ocksåDe tar strid för sina uteplatser – hyresgästen Kari: "Tar de bort den kan jag lika gärna flytta"Halvkroppsporträtt på Kari Rauhala som står i grå huvtröja och svart t-shirt med tryck med händerna på staketet runt sin altan på sin uteplats. På staketet hänger en blomlåda med lila petunior. Mimer ska ta bort alla egenbyggen på uteplatser på Stångjärnsgatan och Välljärnsgatan på Bäckby i Västerås. Sen kan man välja att betala extra för en standardaltan Mimer bygger.

Till exempel tycker han att runt 25 kronor i månaden för ett badkar är rimligt. Dyrare kan det bli för en inglasad balkong som kostar 40–50 000 kronor och kräver en kontantinsats på 30 procent.
– Det ska man tänka på, den satsning man gör får man aldrig tillbaka.
Annars ser Tomas Gustavsson enbart fördelar med tillval och han kan tänka sig ännu fler i framtiden som till exempel jordfelsbrytare och extra lås. I dag finns bland annat handdukstork och kyl.
– Det är ett sundhetstecken när hyresgästerna är med och engagerar sig, säger Tomas Gustavsson.

Medan flera bolag likt Fabo har ett större utbud av tillval har Laholmshem valt ett mycket begränsat, enbart diskmaskin.
– Det beror nog på att vi inte har haft någon efterfrågan på fler. När det gäller diskmaskin, som vi har haft i cirka 20 år, tyckte vi att det skulle man ha möjlighet att välja till, när det inte var standard, säger Ingvar Folkesson, vd på Laholmshem.
I dag är det cirka tio procent av Laholmshems cirka 1 600 lägenheter som har diskmaskin som tillval.
När Anna-Lena Sparf kommer ut från kontoret efter att ha pratat med HFAB:s personal kan hon konstatera att det inte blir några nya golv.
– Jag skulle behöva ta ut allt ur fonden och lägga resterande själv. Det blir för dyrt.

DIN VÄRDS TILLVAL
Fabo, Falkenberg: Bland annat inglasad balkong, handdukstork, kyl och frys.
HFAB, Halmstad: Större utbud som tvättpelare och badkar.
Laholmshem: Endast diskmaskin.
Hyltebostäder: Diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare, köksluckor.

Läs också:
”Tillval och egna val viktigare än trivseln”

”Värden styr över tapeterna”

Läs också Kräver 1,4 miljoner i skadestånd - Hyresgästföreningen stämmer Svenska hus för olaglig hyreshöjning Prischocken: 2 000 kronor i månaden för öppen spis - kräver tillbaka 32 000 kronor Så blev lagen om den tillvalda diskmaskinen en ren flopp Sveriges dyraste diskmaskin? – Kanske finns den i Gullspång

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.