Annons

Prischocken: 2 000 kronor i månaden för öppen spis – kräver tillbaka 32 000 kronor

Malmö Den öppna spisen och centraldammsugaren är lyxiga tillval. Det menar hyresvärden som lagt på nästan 2 000 kronor på månadshyran. Både dyrt och fel menar Hyresgästföreningen och de boende, ett par i 45-årsåldern, som nu vill ha tillbaka sina pengar.
Eldstad och pengar.
Foto: Pixabay/Gry Ellebjerg

Hyresgästerna flyttade in i den nybyggda lägenheten i Limhamn för ett och ett halvt år sedan. I den stora femrummaren – en paradvåning högst upp i huset – fanns vissa ”lyxsegment” som centraldammsugare och en öppen gaseldad spis. Helt ”unikt för hyreslägenheter” enligt den privata hyresvärden.

Värden menade att de två tillvalen var så unika att de skulle betalas utanför den redan förhandlade hyran. Ett särskilt avtal mellan värden och hyresgästerna gav värden rätt att ta ut 1 995 kronor i månaden, utöver månadshyran. Därtill kom kostnaden för gasen till eldstaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men så borde hyresvärden aldrig ha gjort. Det menar i alla fall Hyresgästföreningen och hyresgästerna. Skälet: hyran var redan förhandlad mellan värden och Hyresgästföreningen. Hyran var bestämd just med hänsyn till allt som fanns i lägenheten, inklusive centraldammsugaren och eldstaden. För femrummaren betalar paret 18 790 kronor i månaden.

Paret som hyr lägenheten kräver nu tillbaka 32 000 kronor. Det är den totala summan de har betalat för eldstad och centraldammsugare sedan de flyttat in. Fallet ligger på hyresnämndens bord för prövning.

Annons
Hyresgästernas hus i Malmö. Här har Hyresgästföreningen sitt kontor.
Hyresgästernas hus i Malmö.

Hyresgästföreningen kräver skadestånd

Hyresgästföreningen kräver även värden på skadestånd på 15 000 kronor för att ha brutit mot avtalet. Hyresvärden borde inte har tecknat något eget avtal om tillvalen med hyresgästerna, menar Hyresgästföreningen. Paret har nu tvingats betala för eldstad och centraldammsugare två gånger, eftersom det redan ingick i hyran, som Hyresgästföreningen ser det.

Hyresgästföreningen ifrågasätter även priset på tillvalen. ”Det är oklart hur denna summa har beräknats”, skriver Hyresgästföreningen i sin ansökan till hyresnämnden. En fungerande eldstad ger normalt ett påslag på 139 kronor i månaden medan en centraldammsugare kostar 66 kronor i månaden, menar föreningen. Hyresvärdens pris är 883 procent högre.

Hyresnämnden ska nu ta ställning till båda fallen: återbetalning för spis och dammsugare och kravet på skadestånd.

Annons

Hem & Hyra har nyligen granskat de livslånga tillvalen som kan höja hyran rejält. Läs mer om det här:
Så blev lagen om den tillvalda diskmaskinen en ren flopp
Sveriges dyraste diskmaskin – kanske finns den i Finnspång

Läs ocksåSveriges dyraste diskmaskin? – Kanske finns den i GullspångPå tio år kan en diskmaskin kosta 30 000 kronor hos Gullspångsbostäder. "Priset beror på vilket ingrepp vi behöver göra", säger vd:n Magnus Persson.
Det livslånga tillvalet
Läs också Ewa valde bort de dyra tillvalen: "Fälla för hyresgäster" Efter prischocken: Tog 2 000 kronor i månaden för öppen spis – tvingas betala tillbaka 71 000 Så blev lagen om den tillvalda diskmaskinen en ren flopp Isabella betalade tusentals kronor för trasig tvättmaskin: ”Man har inget val”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.