Annons

Vädjar om privatrum för utländska studenter

Göteborg ​​Utan privatrum riskerar internationella studenter i Göteborg att stå utan tak över huvudet när höstterminen börjar. Därför uppmanar nu Boplats tillsammans med Chalmers och Göteborgs universitet de göteborgare som har ett rum till övers att hyra ut det till en utländsk student.
– Många kommer hit utan att ha ordnat ett eget boende och därför är privatrummen ett viktigt komplement för att det ska gå ihop för många studenter, säger Shahbaz Khan, informatör hos Boplats Göteborg som igår kväll anordnade ett informationsmöte för de göteborgare som funderar på att hyra ut.
 
Informationskvällen hade lockat ett femtiotal göteborgare med funderingar på att hyra ut men som vill veta mer om vilka regler som gäller och vad som är viktigt att tänka på.
 
– Skriv ett hyresavtal, ta inte ut för mycket i hyra utan kolla till exempel vad studentbostadsföretagen och andra uthyrare tar och sätt gärna upp ordningsregler så alla vet vad som gäller, är några tips från  Hyresgästföreningens jurist Catharina Althini, som blev överöst med frågor vid gårdagens möte.
 
Till lärosätena i Göteborg kommer i huvudsak två sorters internationella studenter. Såväl Göteborgs universitet (GU) som Chalmers tekniska högskola har avtal med och tar emot utbytesstudenter från universitet runt om i världen.
– Det innebär att de läser en eller två terminer här i Göteborg, säger Karin Hellqvist som arbetar vid GU:s gästservice för internationella studenter.  Oftast är det studenter som läser på grundnivå och som därför är lite yngre.
 
Men förutom utbytesstudenterna kommer också de studenter som går under benämningen ”free movers” och som oftast går en så kallad Mastersutbildning. Det innebär att de redan läst tre år på sina hemmauniversitet och nu går de sista åren av utbildningen utomlands.
 
Visserligen har både Chalmers och GU bostäder att erbjuda de utländska studenterna. Chalmers har hyrt in omkring 500 rum från studentbostadsföretagen och GU hyr cirka 400 möblerade enkelrum av SGS, Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder, som i första hand går till utbytesstudenterna.
 
Men problemet är att de inte räcker till och det är få om ens några av de utländska studenterna som stått tillräckligt länge i kö för att ha chans att få en vanlig studentlägenhet.
 
Exakt hur många privatrum/andrahandslägenheter som behövs för att täcka behoven är svårt att säga i nuläget eftersom antagningen av utbytesstudenterna inte är klar. Men GU uppskattar att cirka 100-150 av utbytesstudenterna kommer att behöva leta bostad på egen hand.
 
– Hos oss är det uppskattningsvis 100-200 studenter som vi inte kan ordna bostad åt, säger Anders Fredén, internationell koordinator på Chalmers. Även om den stora anstormningen inte kommer förrän i månadsskiftet augusti-september så börjar studenterna söka redan i juni.
 
 
En som redan prövat på att bo inneboende är sydkoreanska studenten Boa Jung som hyr ett omöblerat rum på 12 kvadratmeter i centrala Göteborg. För det får hon betala 3 100 kronor i månaden och delar kök och badrum med två andra inneboende.
 
– Jag valde att söka privat eftersom jag förstod att det skulle vara svårare att få en lägenhet, berättar Boa Jag fick rummet sedan en annan student tackat nej. Men för mig var det en chock att rummet var helt omöblerat.
 
– För oss som kommer utifrån är det omöjligt att ta med möbler, sänglinne, filtar och kuddar och allt annat som behövs så jag skulle hellre betala lite mer och slippa skaffa själv. Men annars är jag nöjd.
 
 
Satsningen på att få fram privatrum till internationella studenter är ett samarbetsprojekt mellan Boplats, Chalmers, GU, Göteborg & Co, Business Region Göteborg, Chalmers Studentbostäder och Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder. På Boplats finns en särskild portal för dem som vill annonsera ut lediga privatrum.

Annons
Läs också Tips för att njuta fullt ut av din båtsemester Ingen brist på studentbostäder i de flesta högskolekommunerna: ”Vi har 130 tomma lägenheter” Studenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden” Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg Lundastudent tog inga poäng – kastas ut från sitt boende

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.