Annons

Våg av skjutningar sprider sig i Uppsala

Gävleborg Skottlossningarna i Uppsala har spridit sig geografiskt. I allt fler bostadsområden påverkas människors vardag av skjutningarna. Kvarngärdet är ett av dem.
Foto: Monika Steczkó
I allt fler bostadsområden i Uppsala påverkas människors vardag av skjutningarna. Kvarngärdet är ett av dem.

Uppsala är en av de städer i Sverige som har drabbats svårast av skottlossningar under det senaste året. Även Västerås och Gävle är drabbade.

Det senaste åren har en viss geografisk förflyttning av våldet skett i Uppsala, från det så kallat utsatta området Gott­sunda mot stadsdelar som Gränby och det intilliggande Kvarngärdet. Jale Poljarevius vid Uppsalapolisen bekräftar att skjutningarna inte längre bara är koncentrerade till utsatta områden. Bland annat i Gränby finns en stor gänggruppering.

Läs ocksåHyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritikenEn tvådelad bild som visar en tegelvägg med en skylt med texten "Fastighetsägarna trygghetsbevakad fastighet" samt en skåpbil med texten "Limhamnshus".

– Skjutningarna handlar inte bara om narkotika, utan det kan vara vad som helst: gamla oförrätter, penningaffärer eller handel med svarta bostadskontrakt som gått snett.

Polisen jobbar både med hårda och mjuka metoder för att komma åt problematiken. Till de mjuka hör att erbjuda gängmedlemmar möjlighet att hoppa av och ägna sig åt annat, och att stoppa nyrekryteringen genom att besöka skolor.

Läs ocksåDe betalar extra på hyran för bevakning – lever i otrygghet: ”Absurt”En man i kostym, bakåtslickat hår och mustasch som öppnar en dörr till en byggnad med en skylt med texten "trygghetsbevakad fastighet".

Men otryggheten handlar inte bara om skjutningar. Att området delvis ändrat karaktär är de Kvarngärdetbor som Hem & Hyra pratat med överens om.

Annons

– Jag går inte ut efter klockan 23 på kvällen längre. Det är mycket grupperingar av unga killar ute. Det känns otryggt, säger Anna-Lena Göransson som är ordförande för den lokala hyresgästföreningen på Södra Kvarngärdet.

Owe Grip är ordförande för den andra lokala hyresgästföreningen på södra Kvarngärdet, för Rikshems hyresgäster. Han menar att situationen har blivit värre efter renoveringarna på Kvarngärdet 2014, då hyrorna höjdes med uppemot 60 procent. Det ledde till ökad omflyttning och att socialtjänsten står för fler hyreskontrakt.

Läs ocksåPolisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade k-pist i lägenheten – med 3D-printerTre bilder. En på en maskerad person som riktar ett vapen mot kameran, en bild på en pistol och en bild på ett vitt halvfärdigt plastvapen med vissa metalldelar.

– Den sociala statusen på området har sjunkit, säger han.

Som ordförande känner Owe Grip ett ansvar. Härom året var han med och startade en nattvandringsgrupp.

– Vi här på södra Kvarngärdet, vi ska vara en enhet. Vi anordnar aktiviteter mellan gårdarna så att folk får lära känna varandra. På så vis håller man koll på varandra.

Annons

 

 

 

Fakta: Kvarngärdet

Kvarngärdet i centrala Uppsala består till största delen av hyresrätter. Bostads­området  byggdes 1962-63 och är en föregångare till miljon­programmet.
Stena Fastigheter, Uppsalahem och Rikshem är hyresvärdar i området.
Längs med Råbyvägen har samma hyresvärdar byggt ett stort antal nya lägenheter de senaste åren, på det som tidigare var parkeringsplatser.

Läs också Silvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlös Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.