HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Våg av skjutningar sprider sig i Uppsala

Gävleborg Skottlossningarna i Uppsala har spridit sig geografiskt. I allt fler bostadsområden påverkas människors vardag av skjutningarna. Kvarngärdet är ett av dem.
Foto: Monika Steczkó
I allt fler bostadsområden i Uppsala påverkas människors vardag av skjutningarna. Kvarngärdet är ett av dem.

Uppsala är en av de städer i Sverige som har drabbats svårast av skottlossningar under det senaste året. Även Västerås och Gävle är drabbade.

Det senaste åren har en viss geografisk förflyttning av våldet skett i Uppsala, från det så kallat utsatta området Gott­sunda mot stadsdelar som Gränby och det intilliggande Kvarngärdet. Jale Poljarevius vid Uppsalapolisen bekräftar att skjutningarna inte längre bara är koncentrerade till utsatta områden. Bland annat i Gränby finns en stor gänggruppering.

Läs ocksåNär Bernts fru gick bort kraschade allt – nu sover han i trappuppgångar

– Skjutningarna handlar inte bara om narkotika, utan det kan vara vad som helst: gamla oförrätter, penningaffärer eller handel med svarta bostadskontrakt som gått snett.

Polisen jobbar både med hårda och mjuka metoder för att komma åt problematiken. Till de mjuka hör att erbjuda gängmedlemmar möjlighet att hoppa av och ägna sig åt annat, och att stoppa nyrekryteringen genom att besöka skolor.

Läs också6 000 lägenheter i Uppsala får öppet nät

Men otryggheten handlar inte bara om skjutningar. Att området delvis ändrat karaktär är de Kvarngärdetbor som Hem & Hyra pratat med överens om.

– Jag går inte ut efter klockan 23 på kvällen längre. Det är mycket grupperingar av unga killar ute. Det känns otryggt, säger Anna-Lena Göransson som är ordförande för den lokala hyresgästföreningen på Södra Kvarngärdet.

Owe Grip är ordförande för den andra lokala hyresgästföreningen på södra Kvarngärdet, för Rikshems hyresgäster. Han menar att situationen har blivit värre efter renoveringarna på Kvarngärdet 2014, då hyrorna höjdes med uppemot 60 procent. Det ledde till ökad omflyttning och att socialtjänsten står för fler hyreskontrakt.

Läs ocksåSköna sommarvibbar i Sundsvall och Luleå för kvarterets unga

– Den sociala statusen på området har sjunkit, säger han.

Som ordförande känner Owe Grip ett ansvar. Härom året var han med och startade en nattvandringsgrupp.

– Vi här på södra Kvarngärdet, vi ska vara en enhet. Vi anordnar aktiviteter mellan gårdarna så att folk får lära känna varandra. På så vis håller man koll på varandra.

 

 

 

Fakta: Kvarngärdet

Kvarngärdet i centrala Uppsala består till största delen av hyresrätter. Bostads­området  byggdes 1962-63 och är en föregångare till miljon­programmet.
Stena Fastigheter, Uppsalahem och Rikshem är hyresvärdar i området.
Längs med Råbyvägen har samma hyresvärdar byggt ett stort antal nya lägenheter de senaste åren, på det som tidigare var parkeringsplatser.

Läs också Riksbyggen köper fastighet av allmännyttan - bygger bostadsrätter åt äldre När kulturen kommer till folket

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.