Annons

Vaktmästare räddarna i nöden i korsvirkesstaden

Ystad De är dina bästa vänner när kranen läcker eller avloppet bubblar oroväckande. Fastighetsskötarna i Wallanderland måste vara händiga, sociala och klara av uråldriga hus.
Foto: Anders Paulsson
Göran Johansson och byter vant packningen i en kran i en lägenhet som genomgår renovering. Kollegan är Mats Engström. Att lösa problem med vatten eller avlopp i hyresrätterna tillhör deras allra vanligaste arbetsuppgifter.

En gammal kökskran läcker och vattnet rinner längs blandaren. I tvåvåningshusen i Ystads utkant är Göran Johansson vaktmästare. En trappa upp, i en annars nyrenoverad lägenhet, slänger han upp verktygslådan på diskbänken och tar fram armaturfett och ny packning. Det tar fem minuter att laga läckan. Kollegan Mats Engström, som står intill, är inte övertygad om att det är rätt sätt.
– Jag hade bytt ut hela kranen. Ibland är det inte lönt att laga, det går bara sönder igen.

Men Göran testar. Full sprutt på vattnet. Först varmt och sedan kallt. Inte en droppe tar sig förbi packningen.
Bovärd, husvärd, fastighetsskötare eller fastighetstekniker. Kärt barn har många namn. För de flesta hyresgäster är det ”vaktis” som gäller. På kommunala Ystadbostäder är de sex och varje dag mellan klockan 07 och 16 rycker de ut för att åtgärda hyresgästernas felanmälningar. Var sjätte dag har de telefonvakt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Droppande kranar är ett av de vanligaste problemen som vaktmästarna måste ta hand om hemma hos hyresgästerna.

Efter kontorstid finns det en jour som hjälper till i de mest akuta fallen. För vaktmästarnas del är det droppande kranar och stopp i avloppet som är de vanligaste problemen. Badrummet är över huvud taget hemmets svaga länk. Men det är inte alltid det är något som verkligen är fel i lägenheten.
– En del har glömt varför de gjorde en felanmälan när vi väl dyker upp. Många vill ha sällskap, någon att prata med, säger Göran Johansson.

Annons

Så för den som vill arbeta som fastighetsskötare och kliva in i folks hem, i deras privata sfär, räcker det inte med att vara händig.
– Man får fundera på hur man för sig och vara lite diplomatisk. Har du ingen social kompetens har du inte i yrket att göra, säger Göran Johansson.
– Jag tar alltid av mig skorna. Och måste jag behålla dem på så förklarar jag för kunden varför. För mig är det viktigt att visa respekt och i slutänden är det de boende som betalar våra löner, säger Mats Engström.

Göran Johansson och Mats Engström, vaktmästare eller fastighetsskötare på Ystadbostäder. Fastighetsskötarna jobbar oftast ensamma om inte arbetet är tungt och kräver två par händer.

Han har arbetat som fastighetsskötare hos Ystadbostäder i två år. Innan dess jobbade han inne i Malmö. Karriären började redan när han var 18 år och morbror fixade arbete till honom.
– På den vägen är det. Jag trivs bra. Det bästa med jobbet är att man träffar så mycket folk, säger Mats Engström.
Kollegan Göran kommer från byggbranschen. Ett diskbråck satte stopp för det gamla jobbet. Nu har han varit på Ystadbostäder i tio år.
– Här kommer jag att vara kvar. Det är en gemytlig arbetsplats.

Änglahuset är ett av Ystadbostäders äldsta hus och det ligger i centrala Ystad.

En fjärdedel av Ystadbostäders fastigheter är kulturhus. Det handlar om korsvirkeshus med gamla tegeltak som ligger i snirklande gränder i centrala staden och som kräver en del omsorg. Det är kulturarv som ska bevaras, extra känsliga för skador. Vattenläckor kan få förödande konsekvenser. Och reglerna är rigorösa.
– Skadorna kan bli betydligt större om det går fel, säger Mats Engström.

Annons

Vi har tagit bilen tillbaka till centrala Ystad och till den kringbyggda korsvirkesgården Änglahuset, med anor från 1500-talet.
– Man får inte ändra något utvändigt. Du ser takpannorna här. De har legat i över hundra år och får inte bytas ut, säger Göran Johansson.

Fakta: Jobba som vaktis
Mats Engström började jobba som fastighetsskötare redan som 18-åring.
  • Fastighetsskötare ansvarar både för inre och yttre miljö men uppgifterna kan variera mellan bostadsbolagen.
  • Nio av tio fastighetsskötare är män och lönespannet är mellan 22 000 och 32 000 kronor i månaden.
  • På fastighetssidan hos Ystadbostäder jobbar sex fastighetsskötare, en drifttekniker och en besiktningsansvarig.
Fakta: Väldigt gamla hus i Ystad

En fjärdedel av alla Ystadbostäders hus betraktar bolaget som ”kulturhus”. De handlar om riktigt gamla fastigheter, ofta korsvirkeshus. Det finns över 300 korsvirkeshus i Ystad.

Ett av de mest kända är Änglahuset. Se detaljbild till vänster. Det har anor från 1500-talet. Namnet har huset fått från de änglaliknande träfigurerna som sitter under takskägget. Det restaurerades på 1950-talet.

Läs också Som en av de första i landet – hyresgästen Jan felanmäler via videosamtal Boende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror" Efter årets rekordhöjning - "rättvis modell" kan ge ännu högre hyra Vaktmästaren höggs ner på gatan - allt filmades av polisen Yonas plockar upp efter andra - fick huvudroll i dokumentärfilm

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.