Annons

Som en av de första i landet – hyresgästen Jan felanmäler via videosamtal

Helsingborg Som en av de första i landet kan Jan och hans grannar nu göra felanmälningar under ett videosamtal. I vissa fall kanske själva ta hand om det som måste fixas. Med närmare 58 000 felanmälningar om året hoppas Helsingborgshem att det snabbar upp processen.
Foto: Petra Martinsson
Hyresgästen Jan Grapendahl i samtal med Mehmed Prsic från Helsingborgshem.

Hyresgäster kan vara rädda för att förstöra om de ska laga någonting själva, andra pratar sämre svenska och har svårt att hitta orden när de ska felanmäla saker i sin lägenhet. Det kan en ny tjänst råda bot på.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När Jan Grapendal skulle gå ut på balkongen släppte ett trappsteg. I stället för att gå den vanliga vägen att mejla, ringa eller anmäla felet på ”Mina sidor” använde han Helsingborgshems nya tjänst ”Reparatör online”.

Van att prata via video

Det betyder att han bokade en tid. Sen pratade han med en husvärd i ett videosamtal på sin surfplatta. Han visade felet och de bestämde en tid när hyresvärden kunde komma och fästa trappsteget.

– När jag såg att det här fanns högg jag direkt. Jag kände att här kan både jag och Helsingborgshem vinna tid och att det blir det rätt från början, säger Jan Grapendal.

Läs ocksåÖppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontraktEn hand med vinröda naglar trycker på en ringklocka.

För honom är ett videosamtal perfekt. Han är van att prata via video och genom att direkt visa vad felet är uppstår inga missförstånd.

En trappa där ett trappsteg släppt.
En trasig trappa – en felanmälan av närmare 58 000 som Helsingborgshem har på ett år.

2023 hade Helsingborgshem cirka 57 600 felanmälningar. I genomsnitt är det nästan fem anmälningar per lägenhet. De rör allt från brandvarnare till handfat som släppt. De vanligaste felen är vatten och avlopp. Också elektronisk utrustning, kyl- och frysproblem återkommer.

– Vi tror att det är många saker som hyresgästerna egentligen kan fixa själva. Men man är rädd för att göra fel eller bli ersättningsskyldig, säger Ellika Rosendahl, affärsutvecklare på Helsingborgshem.

Läs ocksåNya hyror för Helsingborgshems hyresgäster: "Det kommer att bli jättetufft"

Sparar in minst ett besök

Det kan handla om att starta om en kyl eller om att byta batterier i en brandvarnare. I videosamtalet kan hyresgästerna få stöd att göra rätt.

Annons

Enligt bostadsbolaget är en annan fördel att felanmälningarna kan åtgärdas snabbare. Fastighetsskötaren ser direkt vad som behöver göras och om man eventuellt behöver beställa hem material. På det sättet sparar man in minst ett besök.

Bild på en kvinna.
Ellika Rosendahl är affärsutvecklare på Helsingborgshem.

Hittills är tjänsten ett test, som startade i november. Enligt Ellika Rosendahl har det fungerat bra med nöjda användare. I januari utökar man med fler bokningsbara tider. Faller projektet väl ut kan det bli permanent.

Helsingborgshem är inte först med tjänsten. MKB i Malmö startade redan i slutet av 2022 ”Husvärd online”. Förra året genomförde det kommunala bostadsbolaget cirka tusen videosamtal.

– Nu skalar vi upp, säger verksamhetsutvecklare Petter Lindbjer.

Vill införa kvällstider

MKB ska byta till ett system där fler medarbetare kan bokas upp och man vill införa för kvällstider. Enligt Petter Lindbjer kommer inspirationen från olika vårdbolags nätdoktorer – att direkt träffa rätt person. Där får man träffa en läkare, här direkt en husvärd.

– Och man vill själv boka en tid som passar. När vi kommer till lägenheten ska vi lösa problemet inte få ta reda på vad problemet är.

I en utvärdering ser MKB att cirka 25 procent av felanmälningarna via videosamtal har blivit lösta direkt, exempelvis när en säkring behövde bytas. 20 procent av ärendena skickades vidare till en extern leverantör, som när vitvaror behövde bytas eller en trasig pump i diskmaskinen.

I 45 procent av fallen hade MKB själva reservdelar och åkte ut. Det kunde handla om en kran som läckte eller en packning som behöver bli bytt.

Annons

Cirka tio procent var felriktade samtal om saker som hyreshöjningar eller fakturor.

Förstådda med kroppsspråk

Enligt både MKB och Helsingborgshem är en positiv erfarenhet att hyresgäster som inte pratar så bra svenska lättare har kunnat göra sig förstådda med kroppsspråk och genom att visa problemet.

Man som sitter och tittar på en surfplatta vid ett köksbord.
Jan Grapendahl har kopplat upp sig med fastighetsskötaren från Helsingborgshem.

Åldern spelar inte så stor roll som man kan tro.

– I nyare hus är det lite fler som använder tjänsten. Vi tror att det beror på att när man kommer till något nytt och det blir förändringar så är man mer benägen att också ta till sig detta. Där man bott länge har man sina invanda mönster, säger Petter Lindbjer.

Ålder inte avgörande

Jan Grapendal är inne på samma spår att det inte är åldern som är avgörande.

– I och med pandemin är vi vana vid tekniken och använder de här verktygen privat, också ganska högt upp i åldrarna. Jag har många i min bekantskapskrets som är i min ålder och upp till tjugo år äldre som dagligen använder digitala verktyg som videomöten och chattgrupper.

Både Helsingborghem och MKB menar att tjänsten är ett komplement till de ordinarie felanmälningar. De hoppas att fler nappar på idén men det kommer aldrig att bli ett tvång.

Fakta: Så funkar det i Helsingborg
  • Hyresgäster loggar in på Mina sidor och kan välja om de vill boka Reparatör online.
  • Där visas de tillgängliga tider som kan väljas.
  • Ett bekräftelsemejl skickas ut med en anslutningslänk.
  • När det är dags klickar hyresgästen på länken och får träffa en fastighetsskötare över video på mobil, surfplatta eller dator.
  • Den som svarar har befogenheter att besluta om åtgärder.
  • Hittills går det bara att boka tider dagtid.
Läs också Parterna i Helsingborg hoppas på nya hyror innan jul – trots tidigare strandningar Utslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böter Anonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.