Annons

Val 2010: Skilda världar i valets Sverige

Nyheter De boende i Rinkeby i Stockholm är sämst i landet på att rösta. I närbelägna Sollentuna är situationen den omvända. Det påverkar valresultatet – och politiken.​
Nordöstra Rinkeby i Stockholm. Betongfasaderna är grå, balkonger, dörrar och fönster slitna. Området är känt för sociala problem och att de flesta invånare har rötter i många olika länder. Många är arbetslösa, fattiga.
 
Bara fyra kilometer därifrån ligger Silverdal i Sollentuna. Nybyggda, spännande radhus som följer Silverbäcken ned mot Edsvikens strand. En okänd, grönskande oas, med många blanka BMW-bilar på garageuppfarterna.
 
Områdena är varandras motsatser på flera sätt. I Silverdal röstar 95 procent av de som får. Det är bäst i landet.
 
I nordöstra Rinkeby röstar 42 procent av de röstberättigade. Det är lägst i landet.
 
– Jag förstår inte varför. Om hälften inte röstar, då blir det ju inte demokrati – då är ju hälften inte med och bestämmer, säger Kaniz Fatema, som just hämtat sin femårige solstråle Rhythm Raj Harun på förskolan.
 
Även i hennes födelseland Bangladesh var det självklart att rösta, säger Kaniz Fatema. Men många i Rinkeby skulle behöva veta mer om hur och varför man röstar, tror hon.
 
– Politikerna brukar vara väldigt aktiva i centrum precis före valet, men jag tror de skulle behöva komma ut mer med information, kanske via skolorna eller hemskickade brev på olika språk.
 
Vilka som väljer att rösta påverkar också valresultatet.
 
Av dem i nordöstra Rinkeby som röstade i kommunalvalet 2006 valde två tredjedelar Socialdemokraterna.
 
I Silverdal valde två tredjedelar Moderaterna. Liknande politiska skillnader finns mellan väljarna i de andra valdistrikt som toppar och ligger i botten på listan över valdeltagande.
 
– Historiskt sett finns kopplingen att Socialdemokraterna skulle vinna på om fler gick och röstade, säger Sören Holmberg, professor och valforskare vid Göteborgs universitet.
 
En förklaring till det låga valdeltagandet i just nordöstra Rinkeby är att många är nyanlända och inte är så etablerade i Sverige än.
 
En stor andel är inte heller svenska medborgare och får därför bara rösta i kommunal- och landstingsvalet.
 
Det sänker intresset ytterligare. Och så är det språket. Denna måndag eftermiddag i Rinkeby förstår de flesta vi möter inte ens vår fråga om de tänker rösta.
 
Det gör däremot Ivan Beltran, som har bott här länge, tycker att det är viktigt att försöka påverka. Föreningen Ayacucho, där han jobbar ideellt för att barn och ungdomar ska få spela pingis, låna datorer och leka, har just fått besked att de knappt får några pengar till sommarverksamheten i år.
 
– Många familjer här är fattiga. 80 procent av barnen är hemma hela sommaren och det är de som blir lidande när vi inte kan ha öppet. Sådant är också politik! Därför är det viktigt att folk här röstar, säger han. 

Annons
Fakta: Barn i höghus leker mindre ute
Så röstade Rinkeby, Stockholm
Alliansen 18 procent
Rödgröna 81 procent
​Valdeltagande ​42 procent

 

Så röstade Silverdalen, Sollentuna
Alliansen 88procent
Rödgröna 11 procent
​Valdeltagande 95 procent​

Fotnot: Siffrorna gäller kommunvalet

Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå M erbjuder 20 000 hyresgäster att köpa sin hyresrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.