Annons

Valår – det här vill (C) i Skövde

Skövde ​Så här vill Centerpartiet tackla bostadsfrågan lokalt. Svaren kommer från kommunalrådet Leif Johansson och Orvar Eriksson, gruppledare för (C) i Skövde samt ordförande i byggnadsnämnden.

1: Vad vill ni göra åt bostadsbristen i Skövde?
Kommunen har som mål att bygga i genomsnitt 200 lägenheter per år. För att nå detta mål har kommunens bostadsbolag tagit på sig att bygga hälften av lägenheterna. Resten ska täckas upp av enskilt byggande samt andra intressenter. Vi har flera områden som är klara för byggnation men där planarbetet överklagats, detta är ett stort problem och försenar i princip de allra flesta större projekt. Nästa år avser Skövdebostäder att starta upp byggnation av cirka 280 lägenheter, till det kommer minst ett större flerfamiljsbyggande av en privat aktör. Under 2010 startar byggnationen av en helt ny stadsdel, Trädgårdsstaden, som är tänkt att innehålla alla typer av boenden. Kommunen har en bra framförhållning när det gäller framtida byggnation. Regelbundet diskuteras i vilken turordning plan och detaljprogram skall arbetas fram. Under 2010 kommer också en bostadsförsörjningsplan att arbetas fram och revidering av översiktsplan kommer att påbörjas.

Läs ocksåHär är stadsdelen som politikerna prioriterar bort - Shams område blir allt tystareCollage av bilder med en ung kvinna och husfasader.

2. Hur vill ni att Skövdebostäders vinst ska användas?
Vinsten ska i första hand användas till att bygga nya bostäder samt att förvalta befintliga bostäder. I ägardirektivet framgår det att Skövdebostäder ska ha ett större socialt ansvar än övriga bostadsbolag genom att främja bostadsförsörjningen och att erbjuda bostäder åt alla invånare i kommunen.

3. Ska det finnas en politisk styrning även av de privata hyresvärdarna?
Vi har en fungerande bostadsmarknad i Skövde, problemet ligger i svårigheten att få lönsamhet på nyproduktion, om man nu vill ha en jämförbar förräntning på sitt kapital. Ett regelverk för hyresvärdar bör gälla gemensamt för alla aktörer på bostadsmarknaden, dock med möjlighet för kommunerna att ta lite mer social hänsyn.

Annons

4. Vad vill ni göra för bostadsområden med sämre rykte?
Social oro baseras ofta på otrygghet och utanförskap. Kommunen bedriver ett aktivt och framgångsrikt arbete för att minska utanförskap och skapa trygghet i framförallt bostadsområdet Södra Ryd. Det handlar bland annat om att skapa mötesplatser, samverka och samordna verksamhet och resurser. Den ökade samverkan mellan sociala myndigheter, skola, polis och föreningsliv med mera har gett ett mycket gott resultat.

Läs ocksåStriden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

5. Vad ska ni göra för att förenkla för ungdomar att hitta ett eget billigt boende?
Får vi andra grupper att flytta in i nybyggda lägenheter, så friställs äldre billigare lägenheter för våra ungdomar.

6. Hur vill ni minska bostadssegregationen i Skövde?
Vårt bostadsbolag arbetar med detta, de visar vilka alternativ som finns för att undvika segregation. Kommunen arbetar med olika kulturprojekt för att få kulturövergripande mötespunkter. Våra skolor arbetar med olika profileringar för att på så vis locka ungdomar att göra aktiva val och på så vis få mer uppblandning av klasserna.

Annons

7. Är bostäder en viktig valfråga för ditt parti?
Bostadsfrågor är viktig fråga för Centerpartiet. Det är en av de mest strategiskt och viktigaste frågorna i Skövde.

Läs ocksåGranskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år"

8. Vilken bostadspolitisk fråga är viktigast att driva?
Lokalt är det att ligga långt framme och i god tid med mark och planfrågor. Att undvika segregation i bostadsområdena. Centern driver på för att vi också ska öka miljövänligt byggande därför är kommunen bland annat med i Trästadsprojektet. Förtätning av centrum är också en viktig fråga liksom en väl fungerande kollektivtrafik.

Läs också Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.