Annons

Valår – det här vill (KD) i Skövde

Skövde ​Så här vill Kristdemokraterna tackla bostadsfrågan lokalt. Svaren kommer från Conny Brännberg, gruppledare i Skövde.

1. Vad vill ni göra åt bostadsbristen i Skövde?
Från kommunens sida handlar det om att ta arbeta med planprocessen så att vi kan erbjuda attraktiva områden för den som önskar bygga bostäder. Vi har också ett ansvar för att marknadsföra de områden som finns och se till att all infrastruktur finns på plats.
Vi ska också ha en positiv attityd och ge all service som är möjlig för att underlätta byggnadsprocessen.
När det gäller själva byggnationen så är det upp till marknaden att hantera. Genom särskilda ägardirektiv kan vi styra vårt helägda kommunala fastighetsbolag.

Läs ocksåHär är stadsdelen som politikerna prioriterar bort - Shams område blir allt tystareCollage av bilder med en ung kvinna och husfasader.

2. Hur vill ni att Skövdebostäders vinst ska användas?
I huvudsak ska verksamhetens överskott användas inom bolaget och utdelningen kan gärna vara kvar på dagens nivå. Kommunen ska inte driva bolag med syfte att tjäna pengar, och därför anser vi att nuvarande konstruktion kan bestå.

3. Ska det finnas en politisk styrning även av de privata hyresvärdarna?
All lagstiftning sker via de förtroendevalda i riksdagen och på så sätt sker en viss styrning. Däremot ska marknaden i princip fungera utan politiska styrmedel.

Annons

4. Vad vill ni göra för bostadsområden med sämre rykte?
Ofta finns det en värdegemenskap som är mycket stark och positiv bland de boende i ”bostadsområden med sämre rykte”. Min egen erfarenhet från Södra Ryd i Skövde, där jag bott i närmare 30 år, är att ryktet bygger till stora delar på fördomar. Många av de goda kvalitéer som finns i området är endast kända för de som bor där och andra uttalar sig som om de känner till området. Mycket handlar om attitydförändringar.
Att det finns ett utanförskap är ett problem, men i första hand är det inte ett geografiskt eller bostadsproblem, det handlar om sociala strukturer och är snarare ett samhällsproblem.
Om det däremot finns områden som får sämre rykte på grund av dålig fastighetsförvaltning så måste man både arbeta med dialog med ägarna, men också ge möjlighet till tvångsförvaltning. Min erfarenhet är att boende gärna vill vara med och både påverka och se till att områden sköts väl.

Läs ocksåStriden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

5. Vad ska ni göra för att förenkla för ungdomar att hitta ett eget billigt boende?
Ett problem är de höga kostnaderna för bostadsbyggnation. Ungdomslån kan vara ett sätt där man ger ungdomar ett slags borgen för sitt boende. Kristdemokraterna menar att en av de viktigaste boendefrågorna handlar om trygghetsboende för äldre. Genom att skapa sådana bostäder kan många bostäder frigöras. Då äldre flyttar till trygghetsboenden och andra seniorboenden kan unga människor överta lägenheterna. Vi vill också se att avdragsrätten för andrahandsuthyrning eller ”inneboende” ökar. Till exempel skulle man kunna införa att det är skattefritt att hyra ut halva bostaden.

6. Hur vill ni minska bostadssegregationen i Skövde?
Individen måste själv få avgöra var man vill bo. Myndigheter ska aldrig bestämma bostadsort för en individ. Kommunen ska medverka till att det finns en mångfald av olika bostäder så att det finns valmöjligheter.

Annons

7. Är bostäder en viktig valfråga för ditt parti?
Ja, och vi kommer särskilt att lyfta fram trygghetsboenden för äldre. Kristdemokraterna har också föreslagit en lagstiftning om ägarlägenheter, som införts 2009. På så sätt ökar också bostadsformerna och fler kan få sitt val tillgodosett. Framför allt handlar det om att påskynda planprocesserna.

Läs ocksåGranskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år"

8. Vilken bostadspolitisk fråga är viktigast att driva?
Att skapa nya boendeområden, det vill säga se till att det finns fler områden där entreprenörer kan bygga bostäder. Genom att skapa attraktiva områden lockar vi dels till oss nya invånare, men skapar också en rotation inom nuvarande bestånd. Att skapa trygghetsboende för äldre. Ge ungdomar tillgång till lägenheter med låga hyresnivåer.

Läs också Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.