Vallonbygdens vd tycker hyran är för billig
– Vi har en av länets lägsta snitthyror. Det är inte ekonomiskt bra för bolaget att ligga så lågt och jag ser gärna att vi kan ta ifatt det som vi halkat efter andra kommuner.
För fem år sedan kunde Vallonbygden och Hyresgästföreningen inte komma överens om hur mycket hyrorna skulle höjas. Förhandlingen strandade och Hyresmarknadskommittén fick avgöra ärendet. Resultatet blev att hyrorna inte höjdes alls det året. Det är, enligt Björn Andersson, något som fortfarande är ett problem för bolaget.
– Det gör att vi har en lägre hyresnivå än vi borde ha.
Senare i höst ska bolaget ta ställning till om man ska begära att få höja hyrorna nästa år, och i så fall med hur mycket. Björn Andersson tror att Vallonbygden kommer att lämna ett förhållandevis högt bud.
– För att börja jobba oss i fatt till den nivå vi bör ligga på.
Vilken nivå det är vill han inte precisera. Han vill inte heller tala om vilka områden som han anser har fått för lite underhåll de senaste åren.
Clas Rydgren, förhandlare på Hyresgästföreningen, anser att Vallonbygden redan har blivit väl kompenserade för året utan hyreshöjning.
– De har höjt en hel del sedan dess.
Den senaste femårsperioden har Vallonbygden höjt hyrorna med närmare 15 procent.
– Samtidigt kan man konstatera att de har en hel del tomma lägenheter och att även privata värdar på orten har det. Det tyder på att man har en ganska taskig hyresmarknad i Finspång. Med en kraftig hyreshöjning riskerar bolaget att förlora fler hyresgäster, tror Clas Rydgren.
Han tycker att det vore smartare av Vallonbygden att försöka dra nytta av hyresnivån i sin marknadsföring, för att försöka få fler hyresgäster.
Clas Rydgren håller med om att underhållet är eftersatt, men bara delvis.
– Man har gjort stora satsningar i vissa områden de senaste åren. Några är visserligen kvar, som Nyhem och röda och gula Hårstorp. Men det går ju inte att göra allt på en gång. Någon måtta får det vara.