Annons

Valresultatet oroar Hyresgästföreningen

Nyheter Efter valresultatet känner Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman en djup och eländig oro.Inte minst oroas hon över att ombildningen av kommunala hyresrätter till bostadsrätter kommer att fortsätta.

Alliansen kommer regera vidare, men utan att ha majoritet i riksdagen. Det är det troliga resultatet efter valet. Bostadspolitiken kommer att fortsätta på samma spår som de senaste fyra åren. Men vilket departement som bostadsfrågan kommer att hamna på, eller om den rentav får ett eget departement, återstår att se. Under nuvarande mandatperiod har bostadsfrågan delats mellan tre departement.

Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman känner en djup och eländig oro efter valresultatet – både på riks- och kommunnivå. Inte minst i hennes gamla hemstad Borlänge
där Sverigedemokraterna fick över tio procent av rösterna i kommunalvalet. 

– Jag hoppas att regeringen kommer att rätta till orättvisorna i skattesystemet som missgynnar hyresrätten. Förhoppningsvis kommer något i höstens budget. Dessutom antar jag att det kommer att läggas stor energi på att införa ägarlägenheter även i befintligt bestånd.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

I många kommuner gick de borgerliga partierna framåt. Något som bäddar för att omvandlingen av kommunala hyresrätter till bostadsrätter kommer att fortsätta.

Annons

– Även om de rödgröna har makten i en kommun finns inga garantier för att ombildningarna upphör. Det finns en syn på hyresrätten i båda läger att det är en boendeform för folk som blev över. Det är det ägda boendet som är allas mål. 

 Barbro Engman har ingen favorit till posten som bostadsminister. Urvalet är för dåligt eftersom det är få politiker som profilerar sig på bostadsfrågan, menar hon. Att Mats Odell (KD) skulle sitta kvar kan Barbro Engman tänka sig.
– Även om jag inte delar hans åsikter så går Mats Odell att resonera med och han är beredd att lyssna, säger Barbro Engman.

Annons
Läs ocksåStriden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg
Läs också Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå M erbjuder 20 000 hyresgäster att köpa sin hyresrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.