Annons

Vänstern vill renovera utan hyreshöjning

Nyheter ​Vänsterpartiet har rest runt i tre utsatta förorter i storstadsregionerna och lyssnat på vad de boende tycker och tänker. Nu lanserar partiet på nytt sitt förslag om 10 miljarder kronor om året till bostadssektorn – i 10 år.
I invandrartäta Rinkeby, i nordvästra Stockholm, lanserades rapporten Fråga förorten – om rätten till bostad. Företrädare för partiet har rest runt och lyssnat på invånarna i Rinkeby, Rosengård i Malmö och Angered i Göteborg.
– Folk i förorterna är trötta på att bli betraktade som ett politiskt problem och aldrig själva få komma till tals, säger Kalle Larsson, partiets antirasistiska talesperson.
För att ge människorna i förorterna en bättre tillvaro presenterar Vänsterpartiet ett antal förslag, bland annat sin gamla propå om en statlig fond på 10 miljarder kronor om året i 10 år till bostadsbyggande. Minst hälften av dem ska vara hyresrätter. Fonden ska även användas till att renovera miljonprogrammet – utan att hyrorna höjs. Den hyresgäst som bor hos något av de tre kommunala bostadsbolagen i Stockholm, och får ett nytt badrum i samband med stamrenoveringen, får i dag en hyreshöjning på omkring 600 kronor i månaden. Dessa nivåer har förhandlats fram av Hyresgästföreningen. Vänsterpartiet tycker att det är för mycket.
– För de allra mest utsatta grupperna leder de till trångboddhet och att de i värsta fall tvingas bort från de större städerna, säger Egon Frid, riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson. 
 
Det ska ställas krav på att både nyproduktionen och renoveringarna görs så att bostäderna förbrukar så lite energi som möjligt. Det är partiet överens om med Miljöpartiet, som presenterade sina bostadspolitiska idéer för två veckor sedan. Däremot är den rödgröna koalitionen inte överens om ombildning i förorten kan vara ett sätt att bryta segregationen eller inte. Socialdemokraterna och Miljöpartiet kan tänka sig att ombilda, det kan inte Vänsterpartiet.
– Stockholms stad har lagt ner 20 miljoner kronor på ett kontor här ute för att få folk att köpa sina lägenheter. Men det finns inget intresse, säger Ann-Margarethe Livh, oppositionsborgarråd i Stockholm.
Vänsterpartiet vill att det ska byggas fler hyresrätter i höginkomstområden där det i dag främst finns villor. Däremot hyser man ingen större förhoppning om att få välbärgade människor som är födda i Sverige att flytta till exempelvis Rinkeby. Men det ser partiet inte som något bekymmer.
– Många på Östermalm har utländsk bakgrund och det ses aldrig som något problem. Men människorna som bor här i Rinkeby ska ha de de bästa skolorna, äldreomsorgen och annan kommunal service, säger Ann-Margarethe Livh.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå M erbjuder 20 000 hyresgäster att köpa sin hyresrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.