Annons

Varbergs bostad höjer hyrorna

Varberg UPPDATERAD. Drygt 5 000 hyresgäster hos Varbergs bostad får vänja sig vid nya hyror. Bolaget höjer sina hyror med i genomsnitt 2,3 procent från den 1 april.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Alla hyresgäster får inte samma hyresökning, vissa slipper helt. Spannet sträcker sig från 0 till 3 procents höjning.

Genomsnittet blir 2,3 procent. För en lägenhet med en hyra på 6 000 kronor motsvarar det 138 kronor mer i månaden.

Läs ocksåSkiljemannens beslut: rekordhöjning av hyrorna i Varberg och Partille

Höjningen är den högsta på flera år, något som följer den allmänna trenden i hela landet.

Överenskommelsen gäller från 1 april 2019 till 1 april 2020.

Varbergs bostad hade yrkat på att höja med 3 procent.

Annons
Läs ocksåHyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”En tudelad bild. Den t v föreställer Uppsalahems kontor. En gul husfasd md en trappa upp till entrén. Till vänster i bilden syns loggan på husfasaden. Bilden till höger är en porträttbild på en kvinna runt 60 år. Hon har mörkt, långt mittbenat hår och svarta rektangulära glasögon med rundade hörn. Hon tittar in i kameran.

Marcus Atterstam är förhandlingsansvarig på Hyresgästföreningen i Västra Sverige. Han är nöjd med att Hyresgästföreningen och Varbergs bostad kunnat nå en förhandlingslösning.

– Visst hade vi gärna sett en lägre nivå, men så är det i förhandlingar, båda sidor får ge och ta. Båda parter har ansträngt sig gemensamt och vi har haft konstruktiva samtal, säger Marcus Atterstam.

Hans-Emil Lundquist är förvaltningschef på Varbergs bostad. Även han berömmer samtalsklimatet.

Läs ocksåHögsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i FalkenbergNicklas Lidholm, Per Arbin

– Det har varit en bra förhandling. Vår bild är fortfarande att vi skulle behövt den högre hyresnivån för att kunna göra det vi vill göra. Vi har försökte förmedla vår verklighet i förhandlingarna. Men nu blev det det här resultatet och då får man acceptera det, säger Hans-Emil Lundquist.

Annons

Förutom själva hyresuppgörelsen är parterna också överens om att återuppta arbetet med så kallade kvalitetshyror, en process som legat i träda några år. Lite förenklat handlar det om att finslipa differentieringen. Målet är att varje enskilt hus får en hyra i nivå med den kvalitet som boendet håller.

LÄS MER

Läs också Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas Mellanhanden Svea Apartments tvingas återbetala ockerhyra – drabbad hyresgäst: "Jag hoppas de går under"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.