Annons

Varbergs bostad höjer hyrorna

Varberg UPPDATERAD. Drygt 5 000 hyresgäster hos Varbergs bostad får vänja sig vid nya hyror. Bolaget höjer sina hyror med i genomsnitt 2,3 procent från den 1 april.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Alla hyresgäster får inte samma hyresökning, vissa slipper helt. Spannet sträcker sig från 0 till 3 procents höjning.

Genomsnittet blir 2,3 procent. För en lägenhet med en hyra på 6 000 kronor motsvarar det 138 kronor mer i månaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Höjningen är den högsta på flera år, något som följer den allmänna trenden i hela landet.

Överenskommelsen gäller från 1 april 2019 till 1 april 2020.

Varbergs bostad hade yrkat på att höja med 3 procent.

Annons
Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Marcus Atterstam är förhandlingsansvarig på Hyresgästföreningen i Västra Sverige. Han är nöjd med att Hyresgästföreningen och Varbergs bostad kunnat nå en förhandlingslösning.

– Visst hade vi gärna sett en lägre nivå, men så är det i förhandlingar, båda sidor får ge och ta. Båda parter har ansträngt sig gemensamt och vi har haft konstruktiva samtal, säger Marcus Atterstam.

Hans-Emil Lundquist är förvaltningschef på Varbergs bostad. Även han berömmer samtalsklimatet.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

– Det har varit en bra förhandling. Vår bild är fortfarande att vi skulle behövt den högre hyresnivån för att kunna göra det vi vill göra. Vi har försökte förmedla vår verklighet i förhandlingarna. Men nu blev det det här resultatet och då får man acceptera det, säger Hans-Emil Lundquist.

Annons

Förutom själva hyresuppgörelsen är parterna också överens om att återuppta arbetet med så kallade kvalitetshyror, en process som legat i träda några år. Lite förenklat handlar det om att finslipa differentieringen. Målet är att varje enskilt hus får en hyra i nivå med den kvalitet som boendet håller.

LÄS MER

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.