Annons

Värden har koll på städningen

Nyheter I Eslöv kontrollerar det kommunala bostadsbolaget vilka hyresgäster som smutsar ner i tvättstugan. Uppgifterna lagras i de elektroniska nyckelbrickorna. Datainspektionen är kritisk. – Det är en kränkning av den personliga integriteten, säger juristen Jonas Agnevall. ​

​Eslövs kommunala bostadsbolag, Ebo, har tröttnat på att hyresgästerna smutsar ner i tvättstugan.

Annons
Till sin hjälp har bostadsbolaget hyresgästernas elektroniska nyckelbrickor som används för att komma in i tvättstugan.
Ebo sparar all information om vem som varit i tvättstugan i två veckor, något som gör det enkelt att spåra upp hyresgästen i efterhand och utfärda en varning.
– Vi kontrollerar vem som varit i tvättstugan om det har förekommit en störning, det vill säga om någon smutsat ner, säger Ingemar Andersson, fastighetschef vid Ebo.
 
Datainspektionen är mycket kritisk till bolagets agerande och anser att det strider mot personuppgiftslagen.
Myndigheten anser inte att en smutsig tvättstuga är tillräckligt skäl för att ta fram information över vilken hyresgäst som befunnit sig där vid en viss tidpunkt.
Det är en kränkning av den personliga integriteten, enligt Datainspektionens jurist Jonas Agnvall.
– Det blir ju det. När det gäller städning av tvättstugor har vi gjort bedömningen att hyresgästens integritet väger tyngre än bostadsbolagets intresse av att veta vem som smutsat ner, säger Jonas Agnevall och tillägger att Datainspektionen funderar på att närmare granska bostadsbolagets agerande.
Än så länge har Ebo endast använt sig av brickorna två gånger för att spåra upp slarviga hyresgäster. Men det kan mycket väl ske oftare i framtiden, enligt fastighetschefen Ingmar Andersson.
 
Och Datainspektionens kritik ger han inte mycket för.
– För oss är en smutsig tvättstuga ett solklart fall av en störning i boendet och det ger oss rätt att samla in informationen. Vi välkomnar därför Datainspektionens granskning, säger Ingemar Andersson.
Har ni stött på någon negativ kritik från hyresgästerna med anledning av det här?
– Nej, snarare tvärtom. Hyresgästerna vill ju ha trygghet i sitt boende.
 
 

Annons
Fakta: Flest lediga lägenheter i Ydre

Fakta: Elektroniska nyckelbrickor

Många bostadsbolag har infört elektroniska nyckelbrickor i stället för vanliga nycklar. Brickorna används för att komma in i allmänna utrymmen som tvättstugor, soprum och källare.
Datainspektionen granskade år 2007 hur fem bostadsbolag och bostadsrättsföreningar använde sig av informationen de fick via nyckelbrickorna.
Samtliga bolag ansågs bryta mot personuppgiftslagen och fick skarp kritik av Datainspektionen.

Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Miljöinspektörerna kämpar för en bättre boendemiljö Hyresvärdens krav – flytta ut om fem dagar: ”Han struntar i lagar och regler” Grannen ville ha lägenheten – värden pressades säga upp mamman och skyllde på tvååringen Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Iskalla lägenheter – nu bävar hyresgästerna för värdens julledighet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.