”Varje höjning är kännbar”

Linköping Även om Stångåstadens hyreskrav är ett av de lägsta hittills från länets kommunägda bostadsbolag så skulle 2,9 procent innebära en rejäl hyreshöjning räknat i kronor. Det konstaterar Hyresgästföreningens förhandlare Benny Andersson.

​Majoriteten av de kommunala bostadsbolagen i Östergötland har meddelat att de vill höja hyrorna nästa år. Och de flesta vill höja mer än Stångåstaden i Linköping, i procent. Men då Linköping redan har de högsta hyrorna i länet skulle en höjning med 2,9 procent, som bolaget har begärt, bli påfrestande för många, menar Benny Andersson.

– Egentligen är det ointressant att jämföra med andra orter, eftersom varje höjning är kännbar för många hyresgäster. Man har inte alltid så stora marginaler i sin ekonomi, säger han.

Läs ocksåPåhittig eltjuv drog sladdar genom trapphuset - nu förlorar han lägenhetenHyresgästen drog sladdar från lägenheten till eluttag i bland annat trapphuset.

2,9 procent motsvarar en höjning med 27,73 kronor per kvadratmeter och år i genomsnitt och skulle betyda att en lägenhet på 70 kvadratmeter blir drygt 160 kronor dyrare i månaden.

Stångåstaden anger bland annat ökade driftskostnader som skäl till hyreskravet. Men bolaget vill också satsa på energibesparande åtgärder. Målet är att minska energiförbrukningen med 25 procent till år 2025. Det välkomnas av Benny Andersson.

– Jag tycker att det är bra att Stångåstaden jobbar med energibiten, både ur kostnads- och miljösynpunkt. Men man borde kunna anta att de flesta åtgärder betalar sig själva och i så fall finns det knappast anledning att höja hyran med det argumentet, säger han.

Läs ocksåHär får hyresgäster största hyreshöjningen på 30 år: ”Det är en sorglig historia"Monica Liljenberg och Stångåstaden

Den 1 december sätter sig parterna vid förhandlingsbordet.

Läs mer om Stångåstadens hyreskrav här:
Stångåstaden vill höja hyrorna och minska energiförbrukningen

Läs också Småstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50 Så vill hyresvärdarna göra Berga mer attraktivt Fler felanmälningar när lägenheten blir arbetsplats

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.