Annons

Vill se könsanalys av bostadspolitiken

Nyheter En könsanalys av bostadspolitiken ur de utsatta kvinnornas perspektiv. Det var ett av de ämnen som togs upp under tisdagens interpellationsdebatt i riksdagen om bostadspolitiken.​

​Det var den socialdemokratiska riksdagsledamoten Carina Hägg som ställde frågan till ansvarig minister Mats Odell (kd) huruvida regeringen genomfört en könsanalys av bostadspolitken. Det med anledning av de pågående ombildningarna av allmännyttans hyresrätter som till stor del bebos av kvinnor, enligt Carina Hägg.

Annons
– Kvinnor tjänar ofta mindre och har mindre förmögenheter än män. De lever under tuffa förhållanden och har kanske inte råd att köpa sig en bostadsrätt, sade Carina Hägg.
Dessutom finns det kvinnor som är utsatta för hot och våld i hemmet och dessa kvinnor måste ha tillgång till allmännyttans lägenheter, enligt Carina Hägg. 
 
Men någon könsanalys har inte regeringen genomfört, förklarade Mats Odell.
– Nej, det finns ingen sådan, sade han och tillade att de nyligen införda hyresgarantierna även omfattar de kvinnor som Carina Hägg talade om.
Övriga interpellationer under tisdagens debatt tog bland annat upp minskningen av antalet nybyggda hyresrätter samt regeringens bostadspolitiska mål.
Thomas Jartsell

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå M erbjuder 20 000 hyresgäster att köpa sin hyresrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.