Annons

Mamma tvingas söka skydd från våldsam son – kämpar för lägenheten i domstol

Skellefteå En kvinna i 60-årsåldern i Skellefteå tvingades flytta till ett skyddat boende för att undkomma sin våldsamma son. Nu har hon gått till domstol för att få honom att lämna lägenheten. "Vi har tre-fyra sådana fall om året," säger Bridgett Stehag, verksamhetschef på en kvinnojour.
Foto: Skellefteå tingsrätt/Getty Images.
Mamman har tvingats vända sig till både Kronofogden och tingsrätten för att få den 22-åriga sonen att lämna hyresrätten i Skellefteå.

Fönsterrutan är krossad, och en dörr sönderslagen.

I hyresrätten i Skellefteå bodde fram till i höstas en kvinna i 60-årsåldern, hennes dotter och en 22-årig son.

Läs ocksåMamma till hotfull son kan förlora sitt hyreskontrakt – han skrämmer grannarnaKlipp från hotfulla sms och hyresnämnden i Malmö.

Sonen har flera tidigare domar mot sig. Redan som 15-åring blev han dömd till ungdomsvård efter att han stuckit en kniv i bröstet på en vän.

Enligt mamman har sonen varit våldsam både mot henne och hennes dotter. Sonen ska ha tagit strypgrepp, hotat och slagit dem. Han ska även ha slagit sönder saker i lägenheten.

Mamman vittnar om att hon flera gånger bett honom lämna bostaden. Även socialtjänsten har varit inkopplade. Men den vuxna sonen har vägrat att flytta.

Läs ocksåPsykologerna om ofrivilligt hemmaboende: “Uppgjort för konflikter”Psykologerna Carolina Martin och Matilda Bilk driver privatmottagningen Familjen Psykologi i Stockholm. De säger att ofrivilligt hemmaboende i värsta fall kan leda till psykisk ohälsa och depression.
Sara Skoog Waller, doktor i psykologi och forskare vid Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) i Uppsala.

Även pappor kan bli utsatta

Sara Skoog Waller är doktor i psykologi och forskare vid Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) i Uppsala. Hon säger att vuxna barn i den här typen av fall kan ha fastnat i en barnroll.

– Det vuxna barnet kan förvänta sig att bli försörjd och tycka sig vara berättigad till förälderns boende. Det kan också vara en del i en våldsproblematik, säger hon.

I oktober förra året gick det så långt att mamman och hennes dotter kände sig tvungna att lämna lägenheten, för att få skydd i ett tillfälligt boende. Samtidigt bor sonen fortfarande kvar i sin mammas lägenhet.

Annons
Läs ocksåVärden går i konkurs - kan bli hyresgästernas vinstlottEn gulteglad husfasad.

Den här typen av ärenden är inte helt ovanliga, enligt Bridgett Stehag, verksamhetschef för Agera kvinnojour. Kvinnojouren tar emot ungefär 36 kvinnor om året, och tre eller fyra varje år brukar vara just mammor som blivit utsatta för våld av sina barn och tvingats lämna sitt hem.

– Alla de gångerna har mamman tvingats lämna bostaden, och barnet – oftast en son – har bott kvar. Vi har även tagit emot en pappa som var utsatt för våld av sin vuxna son, säger Bridgett Stehag.

Omtumlande för äldre att lämna

När det gäller våld i nära relation brukar man prata om traumatiska band, som gör det svårare att lämna förövaren. Det bandet är oftast starkare när det rör sig om en föräldra-barn-relation, enligt Bridgett Stehag. Det gör att föräldrarna väntar länge med att söka hjälp.

– Kärleken och anknytningen till ett barn är så mycket starkare än till en partner. Det är mycket mer komplicerat, och mycket mer förknippat med känslan av ett misslyckande, av skam, lojalitet och plikt mot den som utsätter en, säger Bridgett Stehag.

Eftersom det rör sig om vuxna barn är föräldern ofta äldre. Då kan det vara extra jobbigt att tvingas lämna sin bostad för att skydda sig själv, enligt Stehag.

– Det kan vara väldigt omtumlande för en äldre kvinna att behöva flytta från hela sitt sammanhang. Man kanske har varit grannar i 40 år, och behöver rivas upp och flytta. Det är jättesvåra situationer.

Bridgett Stehag, verksamhetschef för Agera kvinnojour, har varit med om flera fall där den vuxna sonen utsatter sin förälder för våld och vägrade flytta.

Har aldrig haft ett jobb

Mamman i Skellefteå vände sig först till Kronofogden eftersom den vuxna sonen vägrade flytta, och ärendet gick därefter vidare till tingsrätten. Sonen har aldrig betalat något för att bo i lägenheten. Han har heller aldrig haft ett jobb, skriver mamman till domstolen.

Annons

Nu slår tingsrätten fast att sonen inte har rätt att bo i lägenheten. Att han är vuxen son till kvinnan som står på kontraktet ger honom inte rätt att bo där. Det spelar heller ingen roll att han uppger att han inte har ekonomiska förutsättningar att flytta. Han måste nu lämna bostaden, slår tingsrätten fast.

Men även om föräldern har juridisk rätt att återvända till sin bostad kan det i praktiken ofta vara svårt, enligt Bridgett Stehag. Detta eftersom förövaren – alltså det vuxna barnet – vet var man bor och ofta återvänder till bostaden.

– Mamma-barn-relationen gör det betydligt svårare att upprätthålla gränserna över tid. Om man flyttar hem och sedan kommer det vuxna barnet så är det otroligt svårt att hålla den hårda linjen, att inte släppa in och öppna dörren. Oavsett hur grovt våldet har varit, säger hon.

Våld kan nästla sig in i hemmet

Sara Skoog Waller vid Nationellt centrum för kvinnofrid trycker på att det finns hjälp att få, både från socialtjänsten och kvinnojourer.

– Det kan finnas en barriär mot att söka hjälp. Man kanske inte vill berätta att ens barn utövar våld. Men man är inte ensam, och man ska inte behöva leva med att någon utsätter en för våld.

Hem & Hyra har tidigare granskat hur våld nästlar sig in i hemmet. Bland annat berättade vi om Klara, vars tryggaste plats blev livsfarlig när pojkvännen flyttade in, och där kampen för att få ut honom tog flera år. Här får du hjälp med tips från juristen om sambon vägrar flytta ut efter att kärleken tagit slut.

Fakta: Känner du igen dig? Här kan du få hjälp:

• Kvinnofridslinjen, 020-505050
• Valfri kvinnojour nära dig, sök på roks.se/hittaenjour eller unizonjourer.se/hitta-stod
• Nationella telefonlinjen Välj att sluta, 020-555666
• Sajten ungarelationer.se
• Chatten killar.se

Läs också Jeanette satsade 39 års kötid – drömhemmet blev en mardröm Häng med på en guidad tur i folkhemmets spår: "25 barn i samma trappuppgång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.