Clara Lindblom (V) bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad och tillträdande ordförande i Stockholms brandförsvar

Bild: Björn Dalin

Efter Hem & Hyras avslöjande: Kommuntopp vill se granskning

”Hyresgäster utnyttjas av oseriösa hyresvärdar”. Det säger Clara Lindblom (V), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad och tillträdande ordförande i Stockholms brandförsvar. Brandförsvaret vill nu att kommunen granskar Wonna I de Jongs fastigheter efter Hem & Hyras avslöjande om svartbyggen.

Hem & Hyra har i flera artiklar avslöjat missförhållanden hos hyresvärden Wonna I de Jong. Det handlar om olovliga bostäder som kan bli en dödsfälla vid brand. Granskningen visar också att hyresgäster betalar ockerhyror genom bulvanupplägg.

– Hem & Hyras reportage är viktigt eftersom det tydligt visar på hur hyresgäster kan utnyttjas av oseriösa hyresvärdar, säger Clara Lindblom som reagerar på vad som kommit fram i granskningen av miljardären Wonna I de Jongs fastigheter.

Fakta. 33 svartbyggen i Stockholm

Vill att kommunen granskar

Clara Lindblom har informerat Peter Arnevall, förbundsdirektör och räddningschef, Storstockholms brandförsvar.

Björn Westerdahl, kommunikationschef, Storstockholms brandförsvar, säger att brandförsvaret kommer ta kontakt med stadsbyggnadskontoret idag.

– Vi kommer använda Hem & Hyras granskning när vi pratar med stadsbyggnadskontoret. Vem som sedan gör vad, och utifrån vilken lagstiftning, beror på vad vi kommer fram till i samtalen med dem. Det kommer gissningsvis vara de som agerar på det här ärendet, medan vi kan vara rådgivande.

Video. Miljardärens svartbyggen

Skriv en text..

Ny lagstiftning behövs

Clara Lindblom menar att det finns ett behov av skärpt lagstiftning på området.

– Vi måste öka kommunernas möjligheter att vidta åtgärder mot den här typen av hyresvärdar, som är beredda att tjäna pengar till vilket pris som helst.

Vill stoppa oseriösa värdar

Hon skulle vilja att förvärvslagen återinförs. Den tidigare lagen gav kommunen möjlighet att stoppa oseriösa hyresvärdar från att köpa hyresfastigheter.

– Lagen togs bort under förra borgerliga regeringen, men behöver återinföras. Nu tvingas den enskilde hyresgästen gå till rätten, trots att hyresgästen ofta står i beroendeställning till hyresvärden.