Mikael Areskog, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm.

Bild: Kenneth Samuelsson

Juristen om miljardärens upplägg: Solklart fall av bulvanuthyrning

”Wonna I de Jong utnyttjar människors behov av bostad”. Så kommenterar Mikael Areskog, jurist på Hyresgästföreningen, att hon hyr ut lägenheter till hög hyra via bulvan. Men den som tar strid kan få ett förstahandskontrakt och pengar tillbaka.

Stockholm  Hem & Hyras granskning visar att Wonna I de Jong hyr ut sina lägenheter via företaget Aeternum Holding, där hennes son sitter i styrelsen. Hyresgästerna får hyra lägenheterna i andrahand och har därmed sämre skydd än en förstahandshyresgäst. De tvingas också betala hög hyra.

Men andrahandshyresgästerna betalar inte in hyran till Aeternum Holding utan till Wonna I de Jongs bankgiro.

Hyresgäster kan lätt kastas ut

Mikael Areskog, processjurist på Hyresgästföreningen region Stockholm,  menar att det är ett solklart exempel på bulvanuthyrning.

–Genom upplägget ser hon till att hyresgästerna inte får besittningsskydd och då kan hon lätt bli av med dem. Hon utnyttjar människors okunskap och behov av bostad.

Andrahandskontrakt med hög hyra.

Bild: Kenneth Samuelsson

Hyresgäster får betala hög hyra och skriva på andrahandskontrakt som gör att de lätt kan bli uppsagda.

Han berättar att de ofta stöter på fall där de misstänker bulvanuthyrning, men att det kan vara svårt att bevisa att det rör sig om ett upplägg för att andrahandshyresgästen inte ska få besittningsskydd.

– Det är sällan vi ser det så här tydligt som i det här fallet, säger han.

Vi har pratat med över 10 hyresgäster som hyr lägenheter av Wonna I de Jong via bulvan. Hur vanligt är det att en så stor hyresvärd ägnar sig åt bulvanuthyrning i stor skala?

– Vi har sett det förut men inte kunnat bevisa det. Men det är ovanligt att en stor hyresvärd ägnar sig åt det här i så stor skala och där det finns så många enskilda individer som betalar högre hyra för bulvankontrakt, säger han.

Varför tror du hon gör det här?

– För att kunna ta ut högre hyra, säger han.

”Stor chans att hyresgäster vinner om de tar strid”

Om det går att bevisa att hyresvärden har genomfört ett bulvanupplägg så kan man vända sig till tingsrätten för att kräva att andrahandskontraktet ska omvandlas till ett förstahandskontrakt. Den som vill kräva tillbaka återbetalning av för hög hyra kan vända sig till hyresnämnden.

– Om hyresgästerna träder fram och prövar det här så är jag ganska säker på att de skulle vinna och få  förstahandskontrakt och återbetalning av hyra. De som är medlemmar kan kontakta oss om de behöver hjälp, säger han.

Hem & Hyras granskning visar att de hyresgäster som har bulvankontrakt betalar en hyra som är cirka 60 – 80 procent högre än den förhandlade hyran som Wonna De Jong kommit överens med Hyresgästföreningen om i en förhandlingsöverenskommelse.

– Det är olagligt att runda oss om det finns en förhandlingsöverenskommelse, det kan leda till skadestånd, säger Mikael Areskog.